Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

România și alte 31 de țări europene, reclamate la CEDO pentru pasivitatea în fața crizei climatice. Procesul începe în toamnă, în fața a 17 judecători

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Croația, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Turcia sunt cele 32 de țări europene care au fost reclamate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru modul în care se raporteză la protecția mediului.

Potrivit The Guardian, Cláudia Agostinho, o tânără asistentă medicală din Portugalia, de 23 de ani, alături de alți cinci membri ai familiei, frați și verișori, a ales să se lupte în fața judecătorilor de la CEDO cu 32 de guverne europene, acuzându-le de ineficiența politicilor adoptate împotriva schimărilor climatice. Familia portugheză, din regiunea Leiria, s-a confruntat încă din 2017, cu efectele încălzirii globale, luând decizia atunci de a da în judecată statele din Europa care au eșuat în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Practic, în 2017, încălzirea globală a făcut ravagii în regiunea Leiria, devastând o zonă de patru ori mai mare decât Lisabona, 66 de oameni fiind uciși, peste 250 răniți și 20.000 de hectare de pădure fiind distruse. Demersul familiei din Portugalia este susținut de organizația GLAN (Global Legal Action Network), a cărei reprezentant, Gearóid Ó Cuinn, a evidențiat importanța pe care îl joacă procesul de la CEDO.

Noi litigii climatice, pe masa judecătorilor de la CEDO

„Faptul că instanța a înaintat acest caz la marea curte de la CEDO este o evoluție extrem de semnificativă, care arată cât de serios este tratată tema schimbărilor climatice în corelație cu drepturile omului”, a menționat Gearóid Ó Cuinn. Cei șase reclamanți portughezi sunt reprezentați de o echipă de 10 avocați din Marea Britanie.

Acest caz se alătură altor litigii climatice care urmează să fie înaintate în marea cameră a CEDO în lunile următoare. Primar orășelului francez Grande-Synthe, Damien Carême, s-a îndreptat împotriva guvernului său, reclamând eșecul în abordarea privind schimbările climatice. Grande-Synthe se confruntă cu o amenințare pe termen lung de scufundare dacă nivelul mării crește, ca efect al încălzirii globale.

Un alt proces, care vizează tema protecției mediului, a fost inițiat de un grup de femei (Senior Women for Climate Protection Switzerland), care s-a îndreptat împotriva guvernului elvețian pentru că nu a adoptat o politică adecvată pentru a combate schimările climatice.

Credit foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Total
0
Shares
Pe aceeași temă