Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria Oradea va realiza o grădină termală și o grădină urbană, pentru care își consultă public cetățenii

Primăria Municipiului Oradea a anunțat faptul că va realiza două proiecte de anvergură pentru care intenționează să obțină finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Este vorba despre Grădina Termală Ioșia și Grădina Urbană Nufărul. Cele două proiecte se află în consultare publică până la data de 16 mai.

Grădina Termală Ioșia

Conform intențiilor municipalității, o parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii ’80, va fi transformat într-o grădină termală modernă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, precum Nymphaea Aquapark, ci o grădină termală care va deservi locuitorii municipiului Oradea și turiștii care vor veni aici pentru relaxare. 

Grădina Termală Ioșia va fi prevăzută cu bazine interioare și exterioare, bar cu servire din apă, platforme pentru plajă, zona de spa, sală de fitness, punct de alimentație publică cu grupuri sanitare și numeroase spații verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală. Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest de către Primăria Oradea, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni.

Conform comunicatului de presă remis de Primăria Oradea, reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcționarea Ștrandului Ioșia, el rămânând în continuare destinat seniorilor orașului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală. Dacă în momentul de față suprafața totală aparținând incintei ștrandului existent este de 45.084 mp, grădina termală va ocupa o suprafață de 32.405  mp.

Conform studiului de fezabilitate, se propune realizarea următoarelor funcțiuni:

  • Centru SPA care va funcționa în clădirea principală, cu regim de înălțime subsol+parter+etaj parțial, cu o suprafață desfășurată de 8.853 mp, care va include un ansamblu de bazine interioare (peste 500 mp de luciu de apă), zona de spa, filtre personal și public, vestiare, spații tehnice, alimentație publică, zona de birouri, foaiere, o sală fitness.
  • o clădire secundară care va deservi funcțiunilor de depozitare, grupuri sanitare, spații tehnice la subsol.
  • 5 ansambluri de bazine exterioare, bazin de înot, bazin de legătură interior- exterior (cu o suprafața totală a bazinelor de peste 3000 mp),
  • un punct de alimentație publică cu grupuri sanitare aferente,
  • un bar cu servire din apă,
  • dușuri exterioare,
  • platforme din dale din piatră și tip deck pentru plajă,
  • numeroase zone verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală și un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Accesul în grădina termală se va face din str. Alexandru Cazaban, pe latura sudică. Tot pe latura sudică, paralel cu Aleea Alexandru Cazaban, se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri de parcare, din care 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

Grădina Urbană Nufărul

Grădina Urbană Nufărul se dorește a fi un loc de atracție și recreere atât pentru orădeni, cât și pentru cei care vizitează orașul. Aceasta va fi un loc special de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial și punerea în valoare a pârâiașului existent, care face legătura cu Peța.

Proiectul presupune și realizarea unei promenade suspendate, care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație, care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară.

Precum grădina termală, și acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă