Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

În 2020, cel puțin 238.000 de persoane au murit prematur în UE din cauza poluării aerului, estimează Agenția Europeană de Mediu

Agenția Europeană de Mediu (EEA) a publicat joi, 24 noiembrie, un raport în care este prezentată starea calității aerului în Europa, fiind evaluat impactul poluării asupra sănătății și ecosistemelor. 

Potrivit analizei, 96% din populația urbană a Uniunii Europene a fost expusă în anul 2020 la concentrații de poluare a aerului cu particule fine (PM 2,5) peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătăţii

Măsurile de izolare adoptate pentru a minimiza răspândirea COVID-19 au avut un impact temporar asupra emisiilor de poluare din transportul rutier și au condus la îmbunătățirea calității aerului. Reduceri ale concentrațiilor medii anuale de dioxid de azot (NO2) de până la 25% au fost observate în marile orașe din Franța, Italia și Spania, iar în timpul primului lockdown din aprilie 2020, concentrațiile de NO2 monitorizate la stațiile de trafic au scăzut cu până la 70%.

Totuși, estimările AEM arată că, în 2020, cel puțin 238.000 de persoane au murit prematur în Uniunea Europeană din cauza expunerii la poluare cu particule fine. Poluarea cu dioxid de azot (gaz produs în principal de vehicule și de centralele termice) a dus la 49.000 de decese, iar expunerea acută la ozon la 24.000 de decese premature. În anul 2019, 12.253 de persoane din 23 de țări europene au fost internate în spital cu infecții ale căilor respiratorii inferioare, rezultate din expunerea acută la ozon.

Se înregistrează o creştere ușoară faţă de 2019, an în care particulele fine de poluare au provocat moartea prematură a circa 231.000 de persoane

“Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate în Europa. Este o cauză majoră a efectelor adverse asupra sănătății: de exemplu, poluarea aerului cauzează și agravează bolile respiratorii și cardiovasculare. Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze ale deceselor premature atribuite poluării aerului, urmate de bolile pulmonare și cancerul pulmonar”, informează Agenția Europeană de Mediu. 

Cu toate acestea, numărul deceselor premature atribuite expunerii la particule fine a scăzut cu 45% între 2005 şi 2020

AEM aproximează că dacă această tendință va continua,  Uniunea Europeană este pe cale să îşi atingă obiectivul de reducere a deceselor premature din cauza poluării aerului cu peste 50% până în 2030, comparativ cu 2005.

La începutul anilor 1990, particulele fine de poluare au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de țări ale UE. În 2005, 431.000 de oameni mureau în urma afecțiunilor provocate de poluare.

*Informațiile prezentate în acest articol sunt preluate din raportul intitulat Air quality in Europe 2022, publicat de European Environment Agency (Agenția Europeană de Mediu), care poate fi accesat aici.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă