Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

România va înființa un centru de excelenţă pentru dezvoltare durabilă cu bani din PNRR

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a declarat, în timpul unei dezbateri regionale organizate la Târgu Mureş, că în 2024 va fi înfiinţat în România, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un centru de excelenţă pentru dezvoltare durabilă, care va reprezenta o premieră pentru această zonă a Europei.

“Avem un plan de acţiune adoptat de Guvern anul acesta şi îl urmărim punct cu punct. Şi avem în PNRR, pentru prima oară în această zonă a Europei, înfiinţarea unui centru de excelenţă în 2024 pentru dezvoltare durabilă. Centrul de excelenţă care va face studii, analize pentru decidenţi ca să putem lua decizii în cunoştinţă de cauză”, a menționat Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

2.000 de experți în dezvoltare durabilă, până în 2026

“Avem ambiţia prin acest PNRR să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026. Avem un consorţiu din 10 universităţi, care pot fi mai multe, care s-au angajat că de anul acesta vor porni cursuri post-universitare pe expert dezvoltare durabilă. (…) Vor fi 2.000 de experţi, din care 1.600 vor fi din administraţia publică locală, pentru că dumneavoastră sunteţi cel mai aproape de cetăţean. Dumneavoastră trebuie să clădiţi acest sistem care să vină înapoi către administraţia publică centrală”, a mai afirmat Borbely.

Potrivit coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în țara noastră a apărut o nouă meserie, respectiv expert în dezvoltare durabilă. ”Am parcurs toate furcile caudine administrative şi, după 2 ani şi jumătate, avem o nouă meserie în România şi primii 160 de experţi în dezvoltare durabilă au terminat un curs postuniversitar şi sunt deja partenerii noştri”, a detaliat Laszlo Borbely.

România, hub regional în ceea ce priveşte implementarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

Coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă a arătat că România este recunoscută la nivel regional şi mondial ca un hub regional în ceea ce priveşte implementarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, anul trecut primind un premiu din partea ONU, la nivel de Europa, pentru eficientizarea administraţiei publice şi pentru inovaţie.

“În momentul de faţă avem finalizată relaţia inter-instituţională, avem un comitet interdepartamental, un Consiliu Consultativ format din ‘înţelepţii neamului’ pe dezvoltare durabilă, 34 de oameni pregătiţi din domeniul academic care ne-au ajutat să finalizăm aceşti indicatori. Avem şi societatea civilă, Coaliţia Sustenabilă, cu 120 de entităţi cu care avem o relaţie continuă (…)

Ceea ce vreau să vă spun, că nu mai e un slogan folosit şi în campanii, că e valabil, împreună putem reuşi şi, credeţi-mă, singur e mai dificil. Şi dacă suntem mulţi care credem într-o Românie sustenabilă, într-o Europă sustenabilă, într-o Transilvanie sustenabilă, într-o Regiune Centru sustenabilă, atunci credeţi-mă, vom reuşi. Dar vom reuşi numai dacă suntem parteneri, dacă colaborăm şi dacă în afară de aceste întâlniri, care e foarte importantă pentru mine, o să avem o colaborare mai susţinută şi mai instituţională”, a evidențiat Laszlo Borbely.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă