Credit foto: Vlad Ispas / Shutterstock.com
Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja au răspuns, într-un interviu filmat, la zece întrebări ale societății civile, pe cele mai importante zece teme de mediu ale Bucureștiului. Interviul a fost realizat pe baza priorităților strategice din Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit, lansat către candidați pe 28 mai de către Platforma de mediu pentru București și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde. Documentul expune zece direcții de acțiune și soluții punctuale pentru un București mai verde, mai respirabil și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi.
De asemenea, Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit a fost semnat de către toți cei trei intervievați. Cristian Popescu Piedone a fost, de asemenea, contactat pentru asumarea pactului și realizarea unui interviu, dar a ales să nu dea curs invitației.
Împreună cu interviul video al celor trei candidați care au acceptat să răspundă întrebărilor, inițiatorii Pactului publică și Analiza programelor electorale, din perspectiva măsurilor deja propuse de aceștia pentru un oraș bun de trăit. În plus, a fost luat în considerare și programul lui Cristian Popescu Piedone.
Prioritățile Pactului de mediu pentru un oraș bun de trăit sunt:
- Protejarea și extinderea spațiilor verzi
- Îmbunătățirea calității aerului
- Promovarea și implementarea mobilității urbane durabile
- Gestionarea eficientă a deșeurilor
- Protejarea biodiversității și extinderea zonelor naturale
- Gestionarea responsabilă a resurselor de apă
- Reziliența la schimbările climatice
- Crearea Centurii Verzi București-Ilfov
- Monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public
- Urbanism responsabil, având în centru interesul general al comunității
Detalierea acestora se găsește la https://platformademediu.ro/pactul-de-mediu, unde, de altfel, pactul poate fi și semnat de cetățeni.
Atât prioritățile listate în Pactul de mediu, cât și analiza analiza programelor electorale au fost realizate în urma unui proces participativ, prin consultarea experților din ONG-urile și grupurile civice active în comunitatea Platformei de mediu: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Fundația Alex Găvan, Fundația Comunitară București, Asociația Mai Mult Verde, Asociația Preocupați de Viitor, Acțiunea Comunitară Tineretului, Asociația Ateliere fără Frontiere, Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, Asociația Viitor Plus, Asociația Culturalis, Asociația Pro Reciclare, Nu Depozitare, Asociația P.A.V.E.L, Asociația ECOTECA, Grupul Civic Vatra Luminoasă, Grupul Floreasca Civică, Asociația Mission 4 Life, Grupul Inițiativa Favorit, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Asociația ARCEN, Asociația Grow Up Romania, Grupul de Inițiativă Civică Icoanei- Ioanid, Grupul Civic VREM SCHIMBARE, Universitatea Tehnică de Construcții București, Asociația ClimatoSfera, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Asociația Străzi Pentru Oameni, Centrul de Resurse pentru participare publică, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația A.R.T. Fusion, Asociația Viitor Plus, CRPE – Centrul Român de Politici Europene, Asociația Alergăm de Plăcere, Salvați Codrii Vlăsiei, Uniți Salvăm, Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Grupul de inițiativă Aici a fost / ar putea fi o pădure, Asociația Nod Makerspace, Asociația pentru Consum Sustenabil, Asociația Hai cu Bicla, Asociația Părinți de Cireșari, Fundația Cărturești, Street Delivery, Asociatia Act for Tomorrow.
GreenCommunity vă prezintă propria analiză asupra administrațiilor Bucureștiului din ultimii ani.
Cu ocazia alegerilor locale, vă prezentăm un scurt rezumat al celor mai relevante proiecte – finalizate sau aflate în derulare, dar și al politicilor încurajate de către administrațiile locale din Capitală. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra întregului oraș, includem în această analiză și proiectele cele mai importante ale primăriilor de sector.