Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Noutăți de la metrou: Primul tren nou Alstom Metropolis pentru Magistrala 5 a ajuns în București, lucrările la Magistrala 6 avansează

Credit foto: LinkedIn / Alstom

Metrorex anunță în această săptămână mai multe noutăți cu privire la sistemul de metrou din București. La depoul Berceni a ajuns primul tren nou de metrou produs de Alstom, după o întârziere considerabilă. Este produs în Brazilia și va circula pe Magistrala 5, care străbate cartierul Drumul Taberei.

De asemenea, Metrorex prezintă prin intermediul unui videoclip avansul lucrărilor la Magistrala 6 – segmentul dintre 1 Mai și Băneasa (stația Tokyo). 

Primul tren Alstom Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex

Astăzi, 25.04.2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul Berceni, se arată într-un comunicat remis de către Metrorex.

Trenul cu indicativul 1402-2402, denumit ”Giurgiu”, face parte din lotul celor 13 trenuri destinate Magistralei 5, achiziționate pe baza contractului încheiat între Metroex și Alstom Transport SA, în 2 decembrie 2020, urmare a procedurilor legale de achiziție. Contractul are o valoare totală de 103.244.383,49 euro.

Noile trenuri Metropolis au prevăzute, conform specificațiilor din caietul de sarcini:

  • camere de supraveghere interioare și exterioare cu înregistrare şi transmitere la bordul mecanicului a imaginilor din vagoane;
  • afişarea direcţiei de mers pe lateralele tuturor vagoanelor trenului;
  • afişaje dinamice de tip LCD în interiorul vagoanelor cu prezentarea dinamică a hărţii traseului şi alte anunțuri;
  • sisteme de alarmare în caz de urgență, dotate cu interfon pentru comunicarea dintre personalul de conducere tren și  călători;
  • locuri special amenajate pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv penttru utilizatorii scaunelor rulante;
  • instalaţii de răcire şi dezumidificare a aerului introdus prin ventilaţia forţată în fiecare vagon;
  • lămpi de tip LED pentru iluminatul vagoanelor;
  • folie anti-grafitti pentru protejarea geamurilor vagoanelor la interior şi exterior.

Fiecare tren are în dotare câte 6 vagoane și 216 locuri într-o dispunere longitudinală, iar capacitatea maximă este de 1200 pasageri. 

Odată ajuns în depoul Metrorex, noul tren ”Giurgiu”,  va fi verificat și pregătit pentru etapele de probe și teste specifice.

După finalizarea probelor și a obținerii omologării, trenul ”Giurgiu” va parcurge 10 000 km după care Metrorex va recepționa trenul produs de Alstom Transport SA și îl va pune în funcțiune cu călători.

Se lucrează la viitoarea Magistrală 6

Metrorex a postat un videoclip despre procesul de execuție al primelor segmente de pereți mulați, realizate la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa, de către Asocierea ALSIM ALARKO-MAKYOL, constructorul desemnat pentru aceste lucrări. 

Execuția pereților mulați este o etapă premergătoare excavărilor cu TBM-uri (Tunnel Boring Machines) – utilajele care vor săpa tunelurile subterane.

Detalii despre stadiul lucrărilor, potrivit Metrorex:

✅ La Organizarea de șantier principală, din apropierea Aeroportului Băneasa, au fost executate lucrări de betonare fundații, umplutură și montare containere de șantier și lucrări pentru instalația electrică;

✅ La viitoarea stație Tokyo, s-au efectuat săpături, montări de tuburi de protecție și teste de etanșeitate;

✅ La interstația Tokyo – Aeroport Băneasa continuă sondajele de utilități; 

✅ La viitoarea stație Gara Băneasa au fost executate săpături de sondaje, excavații, săpături pentru grinda de ghidaj, execuție și betonare grindă de ghidaj;

✅ La interstația Piața Montreal – Gara Băneasa s-au efectuat săpături pentru sondajele de utilități; 

✅ La viitoarea stație Piața Montreal s-au efectuat lucrări la grindele de ghidaj și probe de laborator pentru beton;

✅ La viitoarea stație Pajura au fost efectuate excavații, armări, betonări ale grindelor de ghidaj de la diverse axe și au fost instalați peste 23 de metri liniari de cofraje pentru grinzile de ghidare;  

✅ La viitoarea interstație 1 Mai – Pajura au continuat sondajele pentru rețele de utilități;

Videoclipul poate fi vizionat accesând următorul link.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă