Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă. Cum promovează orașele din România transportul în comun, bicicleta și mersul pe jos

Inițiativa Comisiei Europene „Săptămâna europeană a mobilității” (EUROPEANMOBILITYWEEK), care se va desfăsura în acest an între 16 și 22 septembrie 2022, va fi marcată în orașele din România prin numeroase evenimente, campanii și expoziții de conștientizare a cetățenilor privind importanța mobilității urbane durabile. Prin intermediul acestei campanii, țările membre ale Uniunii Europene încearcă, în fiecare an din 2002, găsirea de soluții inovatoare la problemele de mobilitate urbană.

”Orașul la scară umană – Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, pe 20 septembrie, la ArCub Gabroveni

Cu ocazia EUROPEANMOBILITYWEEK, publicația GreenCommunity va iniția proiectul ”Orașul la scară umană”, care își propune să abordeze mai multe probleme ale orașelor pentru a promova concepte de sănătate urbană. Prima inițiativă din proiectul ”Orașul la scară umană” este conferința ”Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, care va avea loc pe data 20 septembrie 2022, de la ora 17:00, la ArCub Gabroveni.

Participarea la evenimentul GreenCommunity, dedicat promovării și educării societății în direcția adoptării unor obiceiuri de mobilitate urbană prietenoase cu mediul, este GRATUITĂ, în limita locurilor disponibile.

LINK-UL PENTRU ÎNSCRIERE POATE FI ACCESAT AICI.

Va fi dezbătută tema mobilității urbane sustenabile cu autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură și reprezentanții ai societății civile. Evenimentul, care va fi moderat de Teodora Tompea (Jurnalist DIGI24), se va concentra pe problemele ce țin de organizarea și dezvoltarea transportului public, promovarea transportului alternativ, valorizarea și accesibiliziarea spațiului public.

Printre speakerii care au confirmat participarea se numără Stelian Bujduveanu (Viceprimar General București), Ciprian Ciucu (Primar Sector 6), Radu Mihaiu (Primar Sector 2), Arh. Emil Ivănescu (OAR București), Arh. Irina Meliță (OAR București), Edmond Niculușcă (ARCEN), Arh. Maria Duda (Baza.Deschidem Orașul), Mihai Deneș (Federația Bicicliștilor din România) și Arh. Iris Popescu (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială).

În cadrul conferinței, publicația GreenCommunity va prezenta ”Ghidul de mobilitate sustenabilă pentru București”, un material jurnalistic practic și util, care adună informații și opinii pentru a îndruma oamenii din București în problema mobilității din oraș. Evenimentul este prezentat de UniCredit Bank și UniCredit Leasing, în calitate de Parteneri Principali, și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București, New Kopel Car Import și BYD, în calitate de Parteneri.

Expoziții, trasee turistice, concursuri și Porți Deschise organizate de Primăria Capitalei în Săptămâna Europeană a Mobilității

Primăria Capitalei și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) participă la inițiativa anuală organizată de Comisia Europeană și organizează mai multe evenimente în perioada 16-22 septembrie, cu ocazia ”Săptămânii Europene a Mobilității”. Tema din acest an este „Better connections”.

^ Mobility Expo – în weekendul 17-18 septembrie (orele 10.00-18.00), la intrarea din Piața Charles de Gaulle a Parcului Regele Mihai I, TPBI va organiza „Mobility Expo” – un eveniment care prezintă proiectele de mobilitate inițiate și aflate în curs de dezvoltare la nivelul Regiunii București – Ilfov. La expoziție vor fi prezente și vehiculele, echipamentele și efectivele de câini și de cai ale Jandameriei Române, iar polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere le vor explica copiilor și tinerilor cum să circule corect pe drumurile publice.

 • Green Line – 17 – 18 septembrie, între orele 10.00-18.00, TPBI va înființa trasee speciale de autobuz, denumite „Green Line”, care vor avea stațiiîn principalele puncte de interes din Capitală și în zonele adiacente parcurilor, dar și în diferite puncte cu atracții turistice din Județul Ilfov: Palatul Mogoșoaia, Muzeul Atelier din Piscu, Mănăstirea Cernica, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Vlad Țepeș.
 • „TPBI Go!” – care urmărește încurajarea publicului, în special a tinerilor, să utilizeze transportul public și cel alternativ, nepoluant.
 • „Fotografii – Transportul public din București și Ilfov”-concurs de fotografie.
 • „Quiz – Transportul public din București și Ilfov” -concurs online cu premii, care se va desfășura pe site-ul propriuwww.tpbi.ro, iar cei care vor răspunde corect vor fi primi diverse premii.
 • Ziua Porților deschise – 17 septembrie 2022, publicul va avea acces între orele 09.00 și 15.00 la depoul de tramvaie Dudești al STB SA și la Muzeul STB.
 • Plimbare cu tramvaiul de epocă. Duminică, 18 septembrie, între orele 09.00 și 14.00, pasionații tramvaielor se vor putea plimba cu un model de epocă pe traseul:Depoul Dudești – Piața Hurmuzachi – Bucur Obor – Depoul Victoria – Lizeanu – Piața Sf. Gheorghe și retur.

”România Schimbă PET-ul cu biletul”, o inițiativă Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România pentru mobilitatea durabilă

Săptămâna Europeană a Mobilității va fi sărbătorită la nivel național și printr-o campanie inedită desfășurată în 65 de orașe din țară. Astfel, locuitorii din aceste orașe vor putea călători vineri, 16 septembrie, cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri. Inițiativa ”România Schimbă PET-ul cu biletul” aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde.

Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor, care vor fi ulterior transformate în noi resurse. Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Practic, cetățenii vor veni cu 5 PET-uri/doze/sticle la unul dintre magazinele Kaufland și vor primi în schimb un bilet cu două călătorii pentru mijloacele de transport în comun. Lista orașelor participante la campania ”România Schimbă PET-ul cu biletul” este disponibilă AICI.

Săptămâna Europeană a Mobilității la Sibiu: lăsăm mașina acasă și ne bucurăm de mișcare și de oraș

Sibiul participă la Săptămâna Europeană a Mobilității și în 2022, promovând astfel mobilitatea alternativă și arătând importanța acesteia pentru un oraș cu un aer mai curat. Anul acesta, Primăria Sibiu a alcătuit un program pentru întreaga săptămână 16 – 22 septembrie și îi invită pe sibieni să participe la acțiuni și evenimente, dar și să aleagă să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau trotineta sau cu transportul public, lăsând mașina acasă.

 • Călătorii gratuite cu autobuzele Tursib, inclusiv Linia Verde, în 17 și 18 septembrie 2022.
 • Gratuități pentru cei care utilizează bicicletele Sibiu Bike City în perioada 16-22 septembrie. În cazul utilizatorilor care închiriază cu ora, aceștia vor putea folosi gratuit bicicleta în prima oră. În cazul abonamentelor, deținătorii acestora vor beneficia de 10 ore bonus, dacă folosesc bicicleta în interval de 7 zile menționat, acesta putând fi utilizat până la finalul sezonului.
 • Intrarea gratuită la Grădina Zoologică în perioada 16-22 septembrie pentru cei care sosesc cu bicicleta
 • Intrarea gratuită la Muzeul Astra în aer liber, în perioada 16-18 septembrie, dacă ajung în muzeu cu bicicleta, între orele 08.00 – 12.00 și 18.00 – 20.00.
 • Baia Populară oferă ore gratuite de yoga, Barre și cardio kickboxing pentru toate vârstele, precum și ore de stretching pentru seniori în zilele de 16 și 17 septembrie. Rezervările se fac telefonic, pe 0269/214445 până în 14 septembrie, iar programul orelor îl puteți găsi pe pagina de Facebook a Băii
 • La Lacul Binder, persoanele care știu să înoate, pot învăța gratuit să practice schi nautic sau wakeboard în perioada 17-18 septembrie, cu ajutorul instalației liniare pentru începători. Doritorii cu vârsta de la 10 ani în sus sunt invitați să se programeze la numărul de telefon 0724 058 350 până în data de 15 septembrie.
 • Teatrul Gong oferă intrare gratuită la spectacolul Muzicanții din Bremen în 17 septembrie (de la orele 11.00 și 18.00) și 18 septembrie (de la ora 11) pentru cei care ajung la Teatru cu bicicleta
 • Expoziție tematică a lucrărilor realizate de elevi din mai multe școli sibiene, în perioada 17 – 18 septembrie, în sala expozițională a Primăriei Sibiu.
 • Activități sportive în Piața Mică în 18 septembrie, precum și momente muzicale și de dans în diverse locații din zonele centrale eliberate mașini în Ziua fără mașini.

Ziua fără mașini – duminică, 18 septembrie. Primăria Sibiu a anunțat că eliberează din nou zone din centru de mașini în mișcare sau parcate, pentru a da spațiul pietonilor și evenimentelor de timp liber. Pentru aceasta, mai multe zone din centrul istoric se vor închide traficului în această zi: Piața Schiller, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, str. Mitropoliei (între străzile Tribunei și Al. Odobescu), str. Al. Odobescu (între str. Mitropoliei și str. Conrad Hass), Piața Mică (integral), str. A. Iancu (între Piața Mare și intersecția cu str. G. Magheru). Precizăm însă că pe str. Mitropoliei și str. Al. Odobescu, mijloacele de transport în comun vor circula în regim normal.

Credit foto principală: LCV / Shutterstock.com

Total
0
Shares
Pe aceeași temă