Foto: Înainte de regenerare și după - Intersecția Ștefan cel Mare - 3 August 1919 - Dacilor - Piața Traian - Randare din faza de concept, parte din DALI
Un al doilea Centru Istoric va prinde viață în Timișoara, datorită unui proiect de regenerare urbană a zonei din jurul Pieței Traian. Este vorba despre o investiție amplă, de aproximativ 34 de milioane de euro, menită să reamenajeze spațiul din temelii și să redea strălucirea cartierului Fabric.
Acum, edilul Dominic Frtiz anunță că municipiul Timișoara a primit o finanțare din fonduri europene de 14 milioane de euro special pentru acest proiect. ”Mulțumim, Europa: primim 14 milioane de euro din fonduri europene pentru regenerarea întregii zone în jurul Pieței Traian. Ieri am semnat contractul de finanțare.”, a specificat Dominic Fritz
De asemenea, acesta anunță: „Fabric, ne apucăm de treabă!”. Potrivit informațiilor de pe site-ul primăriei, proiect are deja autorizația de construcție emisă, iar în prezent se pregătește documentația pentru lansarea licitației de construcție.
În ce constă proiectul de regenerare a zonei
Obiectivul proiectului de regenerare urbană a Pieței Traian, a altor trei piețe din Fabric și a 12 străzi adiacente constă în transformarea zonei în al doilea centru istoric al Timișoarei, îmbogățit cu spații verzi, zone pietonale și locuri de întâlnire pentru comunitate.
”4 piețe și 12 străzi din Fabric, acum sufocate de asfalt, grav deteriorate, fără verdeață, vor prinde viață. Vom avea alei și piste de biciclete, spațiu public de calitate, locuri de întâlnire pentru comunitate și spații verzi. Costul total al proiectului e de 34 milioane de euro. Da, va fi un șantier serios, dar rezultatul va merita: Fabric-ul își recapătă strălucirea și devine la fel de atractiv ca centrul orașului.”, afirmă edilul Dominic Fritz prin intermediul unei postări pe Facebook
Timișorenii se vor putea bucura de o calitate a vieții îmbunătățită prin acces la spații verzi extinse, de la 6.000 mp la 9.500 mp, și la facilități recreative. Noile amenajări vor oferi locuitorilor și vizitatorilor o zonă bogată, cu diverse activități culturale și de recreere într-un spațiu public reînnoit. Aceste schimbări vor face din zona Traian un pol de atracție turistică și culturală, încurajând stilurile de viață active și susținând economia locală prin creșterea atractivității comerciale și turistice a cartierului.
”Transformăm întreaga zonă în al doilea centru al Timișoarei și punem în valoare atât patrimoniul arhitectural superb, cât și potențialul cultural, turistic, comercial al zonei. E un proiect fanion pentru Timișoara care pune omul în centrul amenajării spațiului”, a mai precizat Dominic Fritz.