Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Nicușor Dan va deveni noul Președinte al României. Ce se întâmplă, însă, cu Primăria Municipiului București?

Colaj foto GreenCommunity. Credit foto primărie: N.M.Bear / Shutterstock.com. Credit foto persoane: paginile oficiale de Facebook 

Nicușor Dan, actualul Primar General al Capitalei, a câștigat alegerile prezidențiale, cu un scor de 53,60% din voturile exprimate. Am avut parte de un scrutin strâns, emoțional, venit după o lungă perioadă de instabilitate politică. Am avut parte și de o prezență mare, cu peste 11.640.000 de oameni care și-au exercitat dreptul la vot.

Nicușor Dan a fost preferatul locuitorilor din orașele mari. Chiar bucureștenii, care l-au votat în număr mare acum un an pentru a-și continua treaba la Primăria Capitalei, i-au acordat acum încredere pentru a prelua cea mai înaltă funcție în stat. În Sectoarele 1 și 6 s-a bucurat chiar de scoruri de peste 70%.

Nicușor la Președinție, cine rămâne la Primărie?

Însă odată cu victoria lui Nicușor Dan, pentru bucureșteni se deschide o nouă problemă. Pentru a-și prelua mandatul de președinte, acesta trebuie să-și dea demisia din funcția de primar, fapt care s-ar putea întâmpla chiar în această săptămână.

Conform prevederilor legale, din momentul demisiei primarului general, prefectul Municipiului București are un termen de 10 zile pentru a emite ordinul de constatare a încetării de drept a mandatului și pentru a înainta Guvernului solicitarea privind stabilirea datei organizării alegerilor locale parțiale.

Într-un caz fericit, alegerile pentru postul de Primar General ar putea avea loc în toamnă – în septembrie sau octombrie. Până atunci, de oraș se va ocupa unul dintre viceprimari. În mod normal, cel care ar trebui să preia atribuțiile de primar este Adrian Vigheciu, de la PSD.

Totuși, acest fapt ar putea fi modificat printr-un vot în Consiliul General.

Bujduveanu sau Vigheciu?

Consiliul General al Municipiului București a fost convocat pe 23 mai, tocmai pentru a vota proiectul de hotărâre „pentru modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 6/2025 privind desemnarea viceprimarului care va exercita primul calitatea de înlocuitor de drept al Primarului General”.

Articolul 1 al acestui proiect precizează clar că: „Se desemnează domnul viceprimar Bujduveanu Stelian să exercite primul calitatea de înlocuitor de drept al Primarului General al Municipiului Bucureşti.”

Deci, în cazul în care acest proiect trece de vot, noul primar general interimar ar urma să fie Stelian Bujduveanu de la PNL, care a fost viceprimar și în primul mandat al lui Nicușor Dan.


De altfel, Stelian Bujduveanu ne-a acordat un interviu pentru GreenCommunity în anul 2022, vorbind atunci despre trafic, transport public, spații publice și necesitatea implementării parcărilor cu plată în Capitală.

Mai multe detalii, în articol: Stelian Bujduveanu, Viceprimar București, sincer despre mobilitatea din Capitală: ”Când ai sute de mii de mașini pe stradă, nu circuli! Acesta este paradoxul”

Cine sunt posibilii candidați pentru următoarele alegeri?

În spațiul public și pe scena politică se vorbește deja despre viitorii candidați care ar putea participa la alegerile pentru Primăria Generală. Singurul care și-a anunțat candidatura este Dan Trifu, vicepreședintele fundației Eco-Civica, în rest nu există deocamdată candidaturi certe.

Cele mai rostite nume sunt cele ale primarilor de la Sectoarele 4 și 6 – Daniel Băluță (PSD) și Ciprian Ciucu (PNL), dar și Cătălin Drulă (USR), propus de către fostul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Dacă din partea lui Cătălin Drulă nu a venit deocamdată o reacție cu privire la o posibilă candidatură, atât Ciprian Ciucu, cât și Daniel Băluță se arată mai degrabă rezervați. Potrivit G4Media, edilul Băluță le-ar fi transmis jurnaliștilor că nu dorește să candideze la aceste alegeri. Cât despre Ciucu, acesta nu a negat o posibilă candidatură, însă a spus că o discuție despre candidaturi este bine să mai aștepte. „Să nu începem să construim casa de la acoperiș… Toate la timpul lor”, a scris edilul Sectorului 6 pe pagina lui de Facebook.

Un alt nume propus a fost cel al lui Valeriu Nicolae, jurnalist și activist. Propunerea a venit de la Cătălin Teniță, consilier în CGMB din partea REPER. Valeriu Nicolae a oferit însă un răspuns prompt: ”Mulțumesc, dar nu. (…) Nu sunt un manager bun. Nu sunt un administrator bun. Și nici nu îmi doresc”.

Alte nume vehiculate în spațiul public au fost Gabriela Firea, actual europarlamentar PSD și post edil al Capitalei, dar și Cristian Popescu Piedone, fost edil la Sectoarele 4 și 5.

Un alt posibil candidat ar putea fi Ana Ciceală, care a candidat de mai multe ori la Primăria Sectorului 3. Ea face parte din Partidul SENS, care a anunțat prin intermediul platformelor de social media că va avea un candidat la aceste alegeri pentru Primăria Capitalei, însă fără să precizeze deocamdată numele persoanei.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă