Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat vineri, 13 octombrie, la Moinești (județul Bacău), lansarea unui Program de finanțare destinat eficientizării energetice a clădirilor publice din România.
“Vom avea un buget de 451 de milioane de lei și o supracontractare de 200%. Asta înseamnă că vom putea primi proiecte de aproape 1 miliard de lei pentru a le finanța și mă refer aici în principal la proiecte de eficientizare energetică”, a informat Mircea Fechet, în cadrul unei transmisiuni în direct pe pagina sa personală de Facebook.
Demnitarul a înștiințat că scopul acestui program este reducerea cu minimum 35% a consumului de energie și a emisiilor de CO2 pentru fiecare clădire finanțată. “Asta înseamnă mai puțină poluare, mai puțini combustibili fosili folosiți pentru încălzire și un aer mai curat”, a adăugat ministrul Fechet.
În plus, ministrul Mediului a subliniat că programul nu este destinat exclusiv școlilor și grădinițelor, ci oricărei clădiri de utilitate publică. “Practic, orice clădire publică, dispensare, spitale, săli de sport ar putea să fie finanțate pe acest program”, a menționat șeful de la Mediu.
Fechet: Peste un sfert din cele 7.000 de școli și grădinițe din România se încălzesc cu sobe
Potrivit oficialului, școlile au cel mai ridicat consum de energie, raportat la alte tipuri de instituții publice.
“Statistic, fiecare școală consumă 354 de kilowați pe fiecare metru pătrat, pe an, față de 200 – 250 cât consumă alte clădiri publice. Asta pentru că mai multe de un sfert din cele 7.000 de școli și grădinițe din România se încălzesc cu sobe, ceea ce dorim să schimbăm prin acest program”, a comunicat Fechet.
Cum este distribuită valoarea finanțării și ce investiții sunt eligibile în Program?
Conform declarațiilor lui Mircea Fechet, valoarea maximă a finanțării este de:
- 6 milioane de lei pentru comune mai mici de 5.000 locuitori;
- 12 milioane de lei pentru comunele cu populația mai mare de 5.000 locuitori;
- 20 milioane de lei pentru municipiile de rangul 2;
- 28 milioane de lei pentru municipiile de rangul 1 și pentru Consilii Județene.
“Este foarte important că finanțarea este în proporție de 100%. Primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din buget propriu. Dacă o primărie vrea să investească și într-o grădiniță, și într-o școală, și într-un dispensar, o poate face cu condiția ca suma cumulată să nu depășească sumele menționate mai devreme”, a mai transmis ministrul Mircea Fechet.
Concret, prin acest program se finanțează: dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante, tâmplărie cu geam termopan, izolație termică fațadă și terase, sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară, panouri fotovoltaice, schimbarea corpurilor de iluminat, instalarea de senzori de mișcare, sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei, sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor și altele.
Așa cum declară ministrul, lucrările care vor primi finanțare trebuie finalizate integral în termen de 24 luni de la data semnării contractului.
Ghidul Programului “Clădiri publice eficiente” a fost deja trimis, vineri, pentru publicare în Monitorul Oficial, urmând ca în maxim 60 de zile să se poată realiza încărcarea proiectelor de finanțare.