Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat finalizarea lucrărilor la Stația de epurare a apelor uzate Glina. ”După 48 de ani, în sfârşit putem să spunem că Bucureştiul are o staţie de epurare care tratează toate apele reziduale din Capitală”, a precizat edilul prin intermediul paginii sale de Facebook.
Astfel, potrivit lui Nicușor Dan, până acum, apa din canalizarea Bucureştiului se vărsa în Dâmboviţa, de acolo în Argeş, apoi în Dunăre şi în Marea Neagră, poluând toate aceste ape. Acum, odată cu extinderea și modernizarea Stației, apa provenită din canalizare va fi epurată mecanic și biologic 100%.
”Am vizitat astăzi Stația, alături de Ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, reprezentanta Ambasadei Spaniei, dna Ana Hernandez, oficiali ai Băncii Europene de Investiții și directorii companiilor care s-au ocupat de acest proiect. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, mulțumesc constructorilor care au continuat să lucreze, deși o lungă perioadă de timp nu au fost plătiți. Mulțumesc BEI pentru că a avut îngăduință cu noi în momente financiare dificile pentru Primăria Capitalei.
A fost un proiect greu, pe care l-am preluat acum 3 ani, la 40%, în condiţii foarte dificile, cu conturile blocate, cu îndoieli din partea tuturor că ar putea să fie finalizat.
Valoarea investiției a fost de 650 de milioane de lei, banii provenind în mare parte de la Banca Mondială, cu cofinanțare asigurată de statul român și de Municipiul București, printr-un credit de la Banca Europeană de Investiții.”, a explicat primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.
În 2021, ONG-ul Ecoteca descria într-un articol situația de la Stația de epurare Glina – ”Aproape 250 de milioane de metri cubi de apă uzată trec prin stația de epurare Glina în fiecare an. Stația are capacitatea de a curăța doar 50% din această cantitate. Prin urmare, 100 de milioane de metri cubi pe an trec doar printr-o curățare mecanică, nu și chimică.”
Aceștia mai explicau: ”3-4 metri cubi în fiecare secundă ies aproape la fel cum pleacă din toaletele și canalizările bucureștenilor și colorează Dâmbovița într-un gri-pământiu urât mirositor care se varsă în Argeș.”
Acum, odată cu finalizarea lucrărilor la Stația de epurare a apelor uzate Glina, această problemă ar trebui să se remedieze.
Stația de epurare a apelor uzate Glina. Credit foto: Facebook / Nicușor Dan