Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Lanț uman în jurul zonei retrocedate din Parcul IOR pe 19 octombrie. ”Cum este posibil ca această zonă din mijlocul Bucureștiului să fie distrusă sub ochii tuturor?”

Credit foto: Cristian Noru

Zona retrocedată din Parcul IOR este a devenit un punct tot mai fierbinte al Capitalei. Este vorba despre 12 hectare de spațiu verde distruse sistematic, care au atras atenția locuitorilor din oraș. În ultimii 2 ani, aici au avut loc nu mai puțin de 30 de incendii, ce au afectat cumulat peste 50.000 de metri pătrați.

Într-un demers organizat de mai multe asociații din societatea civilă (Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure, Grupul de Inițiativă Civică Pallady, Platforma de mediu pentru București și Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan), bucureștenii sunt invitați să ia parte la un protest sub forma unui lanț uman, ce va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, între orele 15.00 și 17.00, la zona retrocedată din Parcul IOR. ”Avem nevoie de 1.000 de oameni pentru a înconjura întreagă zonă”, transmit organizatorii.

Mai multe detalii despre protest

Pe pagina de Facebook creată pentru acest protest, organizatorii au transmis următoarele:

”Pe 19 octombrie, vom face un LANȚ UMAN în jurul zonei retrocedate a parcului IOR, pentru a arăta încă odată că vrem ca cele 12 ha să rămână parc, așa cum au fost dintotdeauna.

Dorim să transmitem un semnal-apel către consilierii şi primarii care preiau în octombrie noul mandat: solicităm măsuri concrete de apărare și întregire a Parcului și o reală conlucrare în interesul parcului și al spațiilor verzi.

30 de incendii au avut loc numai în ultimii 2 ani în zona retrocedată a parcului IOR. Au ars cumulativ aproape 50.000 m2. Ultimul focar s-a aprins la 100 de metri distanță de polițiștii și pompierii veniți la fața locului să stingă incendiul și să constate fapta.

Cum este posibil ca această zonă din mijlocul Bucureștiului să fie distrusă sub ochii tuturor, să fie incendiată la nesfârșit, singurii copaci rămași vii să fie imediat tăiați, iar niciuna dintre instituțiile responsabile cu asigurarea siguranței cetățenilor, a orașului și a spațiilor sale verzi – Poliție, ISU, Garda de Mediu – să nu poată face nimic pentru protejarea acestei zone?

Cert e că nicio instituție nu acționează PREVENTIV pentru a opri incendierile repetate ale parcului.

Pe 17 septembrie, am trimis o scrisoare Ministrului Mediului și Primului Ministru prin care 40 de organizații de mediu au solicitat luarea urgentă de măsuri în ceea ce privește oprirea dezastrului ecologic din IOR.

E nevoie de 1000 de oameni pentru a putea înconjura întreaga zonă, așa ca anunțați-vă prietenii, rudele, cunoștințele.

Dacă ei sunt mână în mână să-l distrugă, noi suntem mână în mână să-l apărăm.”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă