Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

La Brașov începe săptămâna “Forumul Orașelor Verzi”: Top 10 recomandări de evenimente pentru publicul larg

Orașul Brașov găzduiește, începând de astăzi, cea de-a treia ediție a Forumului Orașelor Verzi (FOV), care se desfășoară în perioada 4-10 septembrie 2023.

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul oficial FOV Brașov, evenimentul include Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu, care va avea loc între 5 și 7 septembrie, dar și o serie de activități pentru publicul larg, menite să promoveze sustenabilitatea și să inspire schimbări pozitive.   

Sub tema “Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, conferința aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre, comunică sursa citată. 

Mai mult, în contextul Forumului Orașelor Verzi, șase orașe din țara noastră vor semna Pactul Alianței Orașelor Verzi din România, prin care se vor angaja să colaboreze pentru a facilita tranziția la neutralitatea climatică (mai multe detalii pot fi găsite aici).

Top 10 recomandări de evenimente pentru publicul larg, între 4 și 10 septembrie

FOV 3 celebrează puterea lui “împreună” ca pretext de întâlnire, descoperire și acțiune. Atât brașovenii, cât și turiștii, au șansa, în decursul acestei săptămâni, să participe la o serie de evenimente verzi, orientate în jurul unor concepte precum: sustenabilitate, schimbări climatice, eficiență energetică, reciclare ori protejarea pădurilor și a apelor într-un mod simplu, ușor de înțeles și distractiv.

Prin intermediul unui comunicat, Primăria Brașov a publicat o listă de recomandări a primelor 10 cele mai așteptate activități destinate publicului larg, care se vor desfășura cu prilejul săptămânii “Forumul Orașelor Verzi”:

 • Deschiderea Cetății de pe Straja – Cetățuia între lumi: 8-9 septembrie

Cetățuia Brașovului va fi supusă unui asalt al… artelor. Organizatorii propun un program artistic și educațional de inspirație medieval-renascentistă, conectat la pulsul prezentului: teatru, muzică, parade, dueluri, concerte, ateliere medievale, iarmaroc, activități sportive, meșteșuguri și ecofood. 

Cetățuia se va putea vizita și în interior, pe un traseu ghidat, prestabilit, care va pune publicul față în față cu emoția întâlnirii sau a reîntâlnirii cu istoria, împletită cu emoția participării la momente artistice cu totul aparte.

Mai mult de atât, publicul este invitat la o parada specială medievală, care va porni din Piața Sfatului, condusă de Cimpoierii din Transilvania și Paladinii de Terra Medies. Acestora li se vor adăuga bicicliștii vremurilor noastre și o trăsură.

 • FORZA ZU: 9 septembrie

Sâmbătă, 9 septembrie, în Piața Sfatului se va desfășura unul dintre cele mai mari festivaluri dedicate hiturilor românești: FORZA ZU

Conform Primăriei Brașov, artiștii care vin la FORZA ZU 2023 sunt: Carla’s Dreams, Irina Rimes, Delia, 3 Sud Est, Andra, Spike, The Motans, Loredana, Grasu XXL, Puya, Mira, Andia, Cabron, Nicole Cherry, A.S.I.A., Feli, Holograf, Alina Eremia, Mario Fresh, Jo, Juno, Connect-R, Raluka, Lidia Buble, Cătălin Crișan, Misha Miller și Theo Rose.

 • Brașov Running Festival – festival al alergării și alergătorilor: 9-10 septembrie

Brașov Running Festival este prima și singura competiție de alergare pe șosea din România certificată World Athletics Elite Label, dar și unica de acest fel din zona de Sud-Est a Europei. Evenimentul cuprinde curse dedicate amatorilor, dar și două curse certificate dedicate atleților profesioniști – tRUNsylvania International 10K și European Road Mile. Competiția se va desfășura în cartierul Coresi.

 • Concert VUNK la Brașov Running Fest: 10 septembrie

Trupa VUNK va susține un recital, într-un cadru inedit, la Brașov Running Fest. Alergătorii și susținătorii lor vor avea ocazia să trăiască o experiență unică, să alerge către sunetul melodiilor lor preferate și să se bucure de o atmosferă magică, în care muzica și sportul se întâlnesc pentru a ne oferi emoții de neuitat.

 • Street Delivery x Pietonala FOV: Strada se închide pentru mașini și se deschide pentru Green Community:  8-10 septembrie

Pe Pietonala FOV – Green CommunityFundația Cărturești aduce în stradă o parte din evenimentele care au readus la viața spațiul public în cadrul Street Delivery 2023. Timp de trei zile, publicul se va putea reconecta la natură pe strada dintre Star și Modarom. Primăria Brașov anunță că vor fi reactivate instalațiile create în timpul Street Delivery cu noi activități pentru copii, adolescenți și adulți.

 • Green Talks – Conferința pentru cetățenii Brașovului: 8 septembrie

Tot pe Pietonala FOV, brașovenii și turiștii pot participa la dezbateri și discuții deștepte, cu influenceri și autorități locale, despre proiectele verzi desfășurate de municipalitate în prezent și viitor.

 • Alpin Film Festival: 5-10 septembrie

Sărbătoarea culturii și educației montane va aduce în fața publicului peste 45 de filme cu tematică montană – filme incluse în Competiția Internațională și un număr record de filme realizate în România pentru Competiția Românească.

Nu lipsesc conferințele tematice, expozițiile foto, prezentările de carte din Muntele De Carte si alte evenimente.

 • Food Wave: picnic în parcul Titulescu: 9-10 septembrie

Pentru 2 zile, Parcul Titulescu devine destinație de vacanță gastronomică. Prieteni, familii, copii, bunici, căței se vor aduna și vor celebra natura, la un picnic cu produse locale, învățând despre ce înseamnă un sistem alimentar sustenabil. 

 • ADEVĂR SAU RECICLARE – ateliere de joacă pe tema colectării separate și a reciclării: 9-10 septembrie

Pe 9 și pe 10 septembrie, ASAP îi invită pe tinerii din Brașov cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, să afle mai multe despre subiectul colectării separate și al reciclării prin jocul “Adevăr sau Reciclare”. Atelierele se vor desfășura la Galeria Inspiratio (Brașov, Str. Curtea Johannes Honterus 8).

 • Parada Bicicletelor – 10 septembrie

A devenit deja o tradiție Parada Bicicletelor în cadrul FOV. Anul acesta, bicicliștii vor pedala din nou împreună pe străzile Brașovului. Parada începe la ora 15:30 și urmează traseul: Parcul Central Nicolae Titulescu – Bulevardul Eroilor – Bulevardul 15 Noiembrie – Strada Zizinului – Bulevardul Alexandru Vlahuță – Bulevardul Gării – Bulevardul Victoriei – Strada Mihail Kogălniceanu – Strada Iuliu Maniu – Strada Nicolae Iorga – Parcul Central.

O listă completă a activităților verzi poate fi consultată aici.

Publicul este încurajat să lase mașina personală acasă de FOV

Prin intermediul comunicatului menționat anterior, Primăria Brașov îndeamnă brașovenii și turiștii care vor să participe la evenimentele din cadrul FOV să aleagă modalități sustenabile de transport. 

Instituția informează că 3 străzi vor deveni pietonale, după cum urmează: 

 • Str. Eroilor, între Star și Modarom, va fi închisă din 6 septembrieorele 22:00;
 • Sâmbătă, 9 septembrie, după orele 16:00, pe Str. Mureșenilor vor circula doar pietonii, autobuzele RATBV și mașinile de intervenție;
 • Duminică, 10 septembrieStr. Bobului, din cartierul Bartolomeu – Avantgarden, va fi închisă mașinilor. Pe tot parcursul zilei vor fi activități ecologice și ateliere pentru copii.

Totodată, având în vedere că pe data de 9 septembrie va avea loc festivalul FORZA ZU, este de așteptat ca foarte multă lume să vină spre zona Pieței Sfatului, iar locurile de parcare din zona Modarom – Eroilor – Livada Poștei vor fi extrem de limitate. Astfel, Primăria anunță că pietonii și autobuzele RATBV vor avea prioritate în centrul vechi.

Pentru a se asigura fluidizarea traficului, pe 9 septembrie vor exista benzi dedicate pentru autobuze în zona centrală a orașului –  Bd. Iuliu Maniu – Str. 13 Decembrie (Onix – Ceasul Rău) – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie (giratoriu AFI). În plus, autobuzele vor fi mai multe și mai dese, după orele 15:00, iar orarul de circulație pe liniile 1, 2, 2B, 4, 5, 6, 16, 17, 28, 31, 34, 36, 41 va fi prelungit până după terminarea spectacolului.

via Primăria Municipiului Brașov / Forumul Orașelor Verzi Brașov

Foto: Parada Bicicletelor / Primăria Municipiului Brașov

Total
0
Shares
Pe aceeași temă