Credit foto: Facebook / Administrația Parcul Natural Văcărești
Parcul Natural Văcărești – zona umedă unică în Europa, aflată în inima Bucureștiului – are de acum un Plan de Management oficial. Acest plan a fost semnat de către ministrul mediului, marcând un moment-cheie pentru protecția și valorificarea durabilă a acestui ecosistem urban spectaculos.
Fără un plan de management aprobat, Parcul Văcărești s-a confruntat ani de zile cu vulnerabilități: intervenții ilegale, lipsa infrastructurii adecvate, lipsa unui cadru clar pentru vizitatori și dificultăți în gestionarea presiunii urbane.
Ce înseamnă Planul de Management pentru Delta Văcărești?
După mai bine de nouă ani de la declararea oficială a Parcului Natural Văcărești ca arie protejată, Ministerul Mediului a aprobat Planul de Management care stabilește în mod clar ce activități sunt permise, cum se protejează biodiversitatea și cum poate fi integrată această oază de natură în viața Capitalei.
„Parcul Natural Văcărești este o bijuterie urbană – un miracol ecologic în inima Capitalei. Este dovada că natura își găsește locul chiar și acolo unde nu ne-am aștepta și că merită nu doar să o admirăm, ci să o protejăm activ.
Planul de Management aduce ordine, viziune și reguli clare pentru conservarea acestui spațiu unic. Vom ști ce este permis, ce trebuie protejat și cum putem integra Parcul într-o viziune modernă de educație, relaxare și biodiversitate.
Îi încurajez pe toți bucureștenii să redescopere Delta Văcărești cu respect, curiozitate și grijă. Este spațiul nostru comun, un simbol viu că natura poate coexista cu orașul – dacă noi îi oferim o șansă””, a declarat ministrul Mircea Fechet, citat în postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.
Obiectivele planului:
- Protejarea biodiversității și a peisajului natural din cei 183 de hectare ai parcului
- Educație ecologică, informare și implicare comunitară, pentru creșterea gradului de conștientizare
- Un management eficient și adaptabil, cu evaluări periodice și indicatori de performanță clari
- Creșterea atractivității parcului prin activități recreative, turistice și de cercetare științifică, fără a compromite natura
- Reducerea presiunilor și amenințărilor asupra habitatelor și speciilor protejate
Delta Văcărești este clasată ca arie naturală protejată de interes național, în categoria V a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN). Aici trăiesc peste 150 de specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni și numeroase specii de plante – toate într-un ecosistem spontan apărut pe un fost șantier hidrotehnic abandonat.