Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Istvan Jakab (Comisia Europeană) explică câți bani din PNRR sunt dedicați tranziției verzi și cum se împart pe domenii economice

Pactul Verde European este strategia UE pentru a face față provocărilor climatice și de mediu pe care le trăim, a subliniat Istvan Jakab, Economic Adviser – European Semester Officer, Reprezentanța Comisiei Europene în România, la conferința ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă”, care s-a desfășurat marți, 28 iunie, la Marmorosch Bucharest. 

Acesta a atras atenția asupra oportunităților de finanțare din bani europeni pentru tranziția verde și transformarea digitală și a punctat ce procente din PNRR sunt prevăzute pentru aceste sectoare. 

”Facilitatea de Redresare și Reziliență, o decizie foarte importantă la nivelul UE, un moment în care statele membre au decis că o să ne împrumutăm împreună, o sa împărțim aceste sume fiecărui stat membru pentru a-i ajuta partea de redresare și reziliență după COVID. În cadrul acestei facilități, a fost foarte clar stabilit prin regulament că pentru tranziția climatică va trebui să fie alocat un procent minim de 37 % din finanțare, iar pentru transformarea digitală minim 20 %. Este un focus foarte important atât pe reforme, cât și pe investiții realizate ținând cont de principiul ”do no significant harm”, deci acestea să nu influențeze negativ mediul”, a precizat Istvan Jakab în cadrul conferinței.

PNRR-ul României prevede un procent de 41% pentru tranziția verde 

”Planul României are alocat un procent 41 % pentru tranziția verde, dar aici intră inclusiv investițiile în infrastructura de transport. Pe acest sector, din punctul de vedere al Comisiei, am putut compensa cu unele măsuri care într-adevăr să facă investițiile respective mai prietenoase cu mediul. Spre exemplu, s-a optat pentru acordarea de granturi (n.r. fonduri europene nerambursabile) pentru electrificarea transportului feroviar, iar fondurile din PNRR sub formă de împrumuturi au fost destinate construcției de autostrăzi.”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene în România.

De asemenea, Istvan Jakab a vorbit și despre procesul de digitalizare, precizând că țara noastră a alocat un procent de 21% din PNRR pentru a-și îndeplini obiectivele de transformare digitală:  ”În cadrul planului, partea digitală e cumva orizontală – sunt multe domenii unde există o componentă de digitalizare. Practic, avem digitalizare în cadrul sănătății, justiției, mediului, administrației publice, achizițiilor publice, ANAF, dar și în transporturi. Avem nevoie de reforme pentru a ajuta digitalizarea. Avem nevoie de legislație și un plan guvernamental pentru interoperabilitatea datelor și conectarea instituțiilor.”

Banii din PNRR, condiționați de 507 ”milestones and tragets”

Un alt aspect important asupra căruia a atras atenția Istvan Jakab este reprezentat de întârzierile în implementarea PNRR-ul, care ar trebui pe cât posibil evitate pentru a nu pierde finanțări. 

”Cifrele mari sunt 14,2 miliarde granturi, 14,9 miliarde împrumuturi, puse la dispoziție României. Din punctul de vedere al Comisiei, implementarea este cea mai importantă – acești milestones and targets se vor succeda într-un ritm din ce în ce mai rapid.”, a spus Istvan Jakab, reprezentantul Comisiei Europene în România.

Acesta a mai precizat că întârzierile pe partea de reforme și investiții vor fi la un moment dat greu de recuperat: ”Din perspectiva Comisiei, un milestone neîndeplinit înseamnă o perioada de 6 luni adițională pentru autorități de a îndeplini acel target, dar la următoarele cereri de plată se va reflecta de exemplu într-o plata parțială, doar pentru target-urile îndeplinite și o reducere proporțională pentru cele neîndeplinite. Implementarea PNRR este până în 2026 – atunci tragem linie. Calendarul este foarte strâns.”

Prezentarea integrală a lui Istvan Jakab este disponibilă AICI.

Evenimentul ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este un proiect dezvoltat de GreenCommunity și BankingNews, cu susținerea Asociației Române a Băncilor, în calitate de Partener Instituţional, și BCR, BRD Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și First Bank – Parteneri Finanțare Sustenabilă.

Credit foto: www.fotoiustin.ro

Total
0
Shares
Pe aceeași temă