Colaj GreenCommunity. Credit fotografii: Facebook / Stelian Bujduveanu
Primăria Capitalei și Societatea de Transport București (STB) au lansat un nou sistem inteligent care vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere. Inițiativa folosește o aplicație mobilă – Step-Hear, dezvoltată de Asociația Nevăzătorilor din România – și este menită să ofere mai multă independență în deplasare pentru persoanele nevăzătoare care folosesc transportul public.
Aplicația ghidează utilizatorii pas cu pas până la stația dorită, le oferă informații despre sosirea vehiculului și îi asistă sonor la urcare și coborâre. Șoferii sunt anunțați din timp că o persoană cu deficiență de vedere urmează să urce în vehicul, astfel încât să poată oferi sprijin.
Sistemul este activ, pentru început, pe liniile 90 și 104, urmând să fie extins și către alte rute. Aproximativ 6.000 de persoane din București ar putea beneficia de această tehnologie în perioada următoare.
Cum stă Capitala la accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități
Bucureștiul are mari probleme în ceea ce privește accesibilitatea pentru persoane cu diferite tipuri de deficiențe – locomotorii, de vedere, de auz. Spațiile publice sunt, într-o mare majoritate, foarte neprietenoase, pline de obstacole, borduri înalte, iar ghidajele pentru nevăzători lipsesc în mare parte din oraș, chiar și în zonele centrale, deși autoritățile au făcut mici-mici pași în acest sens.
Nici transportul public nu stă cu mult mai bine – încă există multe tramvaie, spre exemplu, care nu beneficiază de podea plată, care să asigure accesul persoanelor în scaun rulant. La metrou situația este ceva mai bună, există lifturi în mare parte din stații, dar și marcaje pentru nevăzători. Un caz special semnalat de mai mulți oameni este tunelul dintre magistrale de la Stația Unirii, una dintre cele mai importante și aglomerate din Capitală, care nu este accesibil pentru persoanele în scaun rulant.