Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Încă 9 rame electrice interregionale vor circula în România: ARF a semnat un act adițional cu producătorul polonez PESA

Transportul feroviar românesc mai face un pas spre modernizare: Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat un act adițional la contractul cu producătorul polonez PESA, prin care achiziționează încă 9 rame electrice interregionale (RE-IR), suplimentar față de cele 20 contractate anterior.

Este vorba despre activarea unei clauze de extindere din contractul semnat în decembrie 2023. Cele 9 trenuri noi vor beneficia de mentenanță asigurată timp de 15 ani, iar personalul care le va opera va fi instruit direct de către furnizor.

Finanțare europeană prin Fondul de Modernizare

Finanțarea acestui nou lot de rame vine din Fondul pentru Modernizare, în timp ce cele 20 de unități anterioare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea totală a contractului pentru achiziția a celor 29 de unități electrice multiple interregionale și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 1.604.280.000 lei.

Toate cele 29 de rame electrice RE-IR (PESA) vor circula pe rute interregionale și vor avea viteze de până la 160 km/h, 191 de locuri pe scaune și facilități moderne: climatizare, Wi-Fi, zonă bar/bistro, acces pentru persoane cu dizabilități, automate de bilete și compostare, dar și sisteme avansate de semnalizare (ERTMS nivel 1 și 2, PZB90).

Când vin trenurile

Potrivit ARF, prima unitate va fi livrată în septembrie 2025, iar toate cele 29 vor fi puse în circulație până la finalul anului 2027.

Noile rame vor circula pe rute precum:

  • Cluj-Napoca – Brașov
  • Cluj – Alba Iulia – Craiova
  • Brașov – Iași/Suceava
  • Constanța – Galați – Bacău – Iași
  • București – Călărași
  • Oradea – Brașov – Calafat

Pas important în modernizarea transportului feroviar

Odată cu această extindere, flota de trenuri electrice de lung parcurs comandate de România ajunge la 29 de unități de la PESA, care se adaugă celor 37 de rame electrice interregionale produse de Alstom, aflate deja în decurs de livrare.

România mai are contractate 62 de rame electrice regionale, tot de la PESA și 16 locomotive electrice de la Alstom. Pe lângă acestea, mai sunt în procedură de licitație achiziția a alte 23 de locomotive electrice, și achiziția a 12 rame pe hidrogen.


Citește și: CFR Călători introduce primul tren complet modernizat cu fonduri PNRR pe ruta București – Constanța

Total
0
Shares
Pe aceeași temă