Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

ARCEN începe lupta pentru salvarea Cinema Marconi, o ruină uitată în inima Bucureștiului. Vrea să transforme spațiul într-un hub cultural, printr-un proiect comunitar

Credit foto: Facebook / ARCEN

După zeci de ani de abandon și întuneric, Cinema Marconi — fostul cinematograf Dacia, aflat în proximitatea Gării de Nord — ar putea redeveni un punct important pe harta culturală a Bucureștiului. ARCEN a anunțat lansarea celei mai ambițioase campanii din istoria sa: salvarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii într-un hub cultural, fără bani de la stat.

Organizația va porni lucrările de punere în siguranță a imobilului chiar din această vară, iar finalizarea proiectului este estimată pentru 2029–2030.

Viziunea ARCEN pentru salvarea fostului cinematograf

Potrivit unui video postate de Edmond Niculușcă, fondator ARCEN, clădirea va fi transformată într-un spațiu cultural multidisciplinar: „Vom consolida, vom restaura și vom refuncționaliza acest spațiu. Urmează ca până în 2030, acest loc să găzduiască două săli de cinematograf — va fi cinematograful festivalurilor de film. O sală de concerte, de conferințe, de expoziție dedicată fotografiei, un hub cultural pentru studenții care studiază în facultăți precum teatru, film, imagine, dar și o cafenea, un restaurant și o terasă unde vara vor rula tot filme.”

Campania de salvare nu se bazează pe fonduri publice de la stat. ARCEN mizează pe o combinație de donații individuale, contribuții din mediul privat și fonduri europene. ONG-ul vrea ca salvarea cinematografului să aparțină comunității și să reprezinte un adevărat studiu de caz în ceea ce privește salvarea patrimoniului bucureștean.

„E nevoie de fonduri europene, e nevoie de mobilizarea voastră, va fi un proiect comunitar (…) ARCEN a demonstrat că are viziunea, capacitatea și managementul pentru a aduce la viață astfel de locuri”, a adăugat Niculușcă.

Campania de salvarea a cinematografului debutează vineri, 25 iulie

Lansarea oficială a campaniei are loc vineri, 25 iulie, de la ora 21:00, printr-un eveniment simbolic: prima proiecție după decenii de întuneric la Cinema Marconi, însoțită de un spectacol de video-mapping care va ilustra publicului viziunea ARCEN pentru acest spațiu.

„De azi, începe ceva ce părea imposibil. Bucureștiul are șansa să-și ia înapoi nu doar o clădire, ci o parte din suflet.”, a mai precizat Edmond Niculușcă, fondator ARCEN.

Istoria cinematografului Marconi

Clădirea care găzduia cinematograful Marconi, situată pe Calea Griviței nr. 137, este una dintre primele încercări de arhitectură art‑deco din România. Construită între 1926 și 1930 după planurile arhitectului Constantin Cănănău, a fost inaugurată sub numele Marconi, în onoarea inventatorului italian al telegrafiei fără fir. În anii ’50, a luat numele Alexandru Popov, iar ulterior, în perioada comunistă, a devenit Cinema Dacia. A funcționat ca cinematograf de cartier până în anii ’90, când a fost închis și lăsat în paragină; în ciuda retrocedării din 2006, nu a beneficiat de reabilitarea bine-meritată, iar astăzi a ajuns o adevărată ruină.


Citește și: Grivița 53 | După primul spital construit din donații, în București se construiește primul teatru cu sprijinul comunității. Proiectul mai are nevoie de 500.000 de euro pentru a fi finalizat

Total
0
Shares
Pe aceeași temă