Raportul anual privind apa pentru scăldat, elaborat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia Europeană, arată că în 2021 aproape 85% din zonele europene pentru scăldat îndeplineau cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei. Evaluarea oferă o imagine de ansamblu asupra zonelor pentru scăldat cu cea mai bună calitate a apei din întreaga Europă, de care înotătorii pot profita în această vară.
Analiza se bazează pe monitorizarea a 21.859 de zone pentru scăldat din întreaga Europă. Monitorizarea efectuată în 2021 în statele membre ale UE, în Albania și în Elveția arată că, în general, calitatea apelor costiere, care reprezintă până la două treimi din totalul zonelor pentru scăldat, este mai bună decât calitatea apelor interioare. În 2021, 88% din apele costiere pentru scăldat din Uniunea Europeană au fost clasificate ca având o calitate excelentă, în comparație cu 78,2% din apele interioare pentru scăldat.
Malta, Croația, Grecia și Cipru, printre țările unde cel puțin 90% din apele pentru scăldat se încadrează în categoria „calitate excelentă”
Din 2006, anul în care a fost adoptă Directiva privind apa pentru scăldat, ponderea zonelor încadrate în categoria „calitate excelentă” a crescut și s-a stabilizat în ultimii ani la aproximativ 88% pentru apele costiere și la 78% pentru apele interioare. Raportul constată că, în 2021, s-au respectat standardele minime de calitate a apei în 95,2 % din zone. În Austria, Malta, Croația, Grecia, Cipru, Danemarca și Germania, cel puțin 90% din apele pentru scăldat se încadrează în categoria „calitate excelentă”.
Agenția Europeană de Mediu a publicat și o Hartă Interactivă actualizată care indică nivelul de calitate a apei înregistrat în fiecare zonă pentru scăldat. De asemenea, sunt disponibile rapoarte de țară actualizate, precum și informații suplimentare privind punerea în aplicare a directivei la nivel național.
Ponderea zonelor de calitate nesatisfăcătoare a scăzut începând din 2013. În 2021, apele pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare reprezentau 1,5 % din totalul zonelor din UE, în comparație cu 2 % în 2013. Calitatea nesatisfăcătoare este adesea rezultatul poluării pe termen scurt. Raportul subliniază faptul că o mai bună evaluare a surselor de poluare și punerea în aplicare a unor măsuri de gestionare integrată a resurselor de apă pot contribui la îmbunătățirea calității apei.
42 de zone de scăldat din România au primit calificativul ”Excelentă”
Agenția Europeană de Mediu a monitorizat 50 de zone de scăldat din România, dintre care 42 au primit clasificarea ”Excelentă”, iar 8 calificativul ”Bună”. Legislația UE privind apa pentru scăldat definește condițiile în care calitatea acesteia poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate.
În cazul în care când calitatea apei este clasificată ca fiind „nesatisfăcătoare”, statele membre ale UE trebuie să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau formularea recomandării de a nu intra în apă, informarea publicului și implementarea unor acțiuni corective adecvate.
Datorită acestor norme s-a redus drastic volumul apelor uzate municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apa pentru scăldat. Prin urmare, se poate înota în multe zone cu apă de suprafață situate în orașe, care în trecut erau foarte poluate.
”Acest raport aduce vești foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanța de vară pe deplin meritată în zonele de scăldat pitorești din Europa. Indiferent dacă destinația aleasă este o plajă din Grecia, un lac din Ungaria sau un râu din Franța, putem fi siguri că marea majoritate a apelor pentru scăldat au o calitate excelentă”, a menționat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.
”Rezultatele din acest an demonstrează că acțiunile puse în aplicare timp de peste 40 de ani de UE în scopul de a îmbunătăți calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă au adus beneficii atât sănătății noastre, cât și mediului”, a subliniat Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.