Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

”Un pas mic, dar revoluționar”. Au fost introduse primele bilete integrate pentru trenul metropolitan în regiunile celor mai importante orașe din România

Începând cu 13 iulie 2024, au fost introduse primele bilete și abonamente metropolitane pentru calea ferată, a anunțat Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

”Acest pas mic este important pentru dezvoltarea serviciului de tren metropolitan și a mobilității durabile atât în regiunea București-Ilfov, cât și în restul reședințelor de județ din țară, după proiectul pilot de succes a trenului metropolitan de pe linia București Nord – Mogoșoaia – Otopeni Patinoar – Aeroportul Internațional Henri Coandă.”, a precizat Scrioșteanu.

Ce aduce nou biletul metropolitan?

  • Oferă libertate călătorului să utilizeze trenul de care are nevoie, fără a mai fi nevoit să-și facă programul după mersul trenurilor unui operator anume;
  • Biletul de călătorie metropolitană poate fi folosit la un tren de pe linia aleasă din ziua de valabilitate, indiferent de operator și categorie de tren; 
  • Abonamentele pot fi folosite la orice tren, pe orice direcție, în intervalul de valabilitate, pe zona metropolitană de interes. Atenție! Biletele și abonamentele se cumpără pentru o zonă metropolitană / linie metropolitană specifică!
  • Prețul biletelor și abonamentelor au fost calculate în așa fel încât să fie o plus valoare călătorului care vrea să-și facă o viață normală în relația urban – periurban: se raportează la prețurile biletelor de trenuri Regio (cele mai frecvente în aceste zone metropolitane) și nu includ rezervare de loc (aceasta este opțională și se poate achiziționa de la caseriile operatorului trenului ales). În plus, vechiul sistem de tarifare este valabil, cu bilete și abonamente stabilite pe zone kilometrice (câte 10 km). 
  • Astfel, pentru călătorii care știu care este trenul de care au nevoie și călătoresc pe o distanță relativ scurtă, astfel de bilete / abonamente pot ajuta la realizarea de economii. Totuși, biletul / abonamentul respectiv îl obligă pe călător la o planificare justă a călătoriei. În plus, pentru călătoriile de sub 40 km (cele mai predilecte distanțe de navetă), rezervarea locului este opțională pentru călător. Astfel, drepturile de care beneficiază, în regim pilot, de doi ani călătorii de pe ruta București Nord – Mogoșoaia – Aeroport Internațional Henri Coandă Otopeni, se extind la nivel național.

Măsurile stabilite în baza Ordinului Ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1.039/2024 și a Deciziei Președintelui ARF nr. 174/2024 și care au intrat în aplicare de astăzi, 13 iulie 2024, vin să sprijine mobilitatea durabilă și inteligentă a românilor și a vizitatorilor României.

În anul 2024, biletele și abonamentele metropolitane feroviare vor fi disponibile prin platforma Ghișeul Unic ARF (bilete.tren.ro), în condițiile în care echipa de dezvoltare software a Informatica Feroviara S.A. (alături de cele ale dezvoltatorilor contractați de unii operatori privați) continuă să pună la punct toate instrumentele informatice necesare emiterii, validării și controlului acestor titluri de călătorie valabile la 6 operatori de transport feroviar diferiți, care lucrează cu 4 platforme informatice diferite. În primele zile se vor putea emite doar bilete cu valoare întreagă, dar în termenul cel mai scurt se vor putea emite bilete și abonamente și pentru elevi și studenți.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă