Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

FOTO. Bucureștiul a mai pierdut un arbore secular. Frasinul străvechi din Cișmigiu, doborât de furtună. O glicină cu valoare istorică, grav afectată

Bucureștiul a mai pierdut un arbore străvechi. Frasinul emblematic din Grădina Cișmigiu, un arbore secular cu o vârstă estimată la peste 150 de ani, a fost doborât în seara de joi, 17 iulie, în urma furtunii violente care a afectat Bucureștiul. 

Arborele, aflat deja în atenția autorităților și a societății civile după ce a fost incendiat în luna mai, nu a rezistat rafalelor de vânt puternic și a căzut în ciuda demersurilor recente de protejare.

”Suntem prinși între sentimentul tristeții, căci Grădina Cișmigiu a pierdut un arbore veteran, martor al atâtor generații și cel al bucuriei că nimeni nu a fost rănit. Vestea ne-a prins în plin proces de protejarea sa (găsiți în istoricul nostru de postări cronologia faptelor de la incendierea frasinului în luna mai, a.c.).”, a scris Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu pe pagina de Facebook.

Frasinul emblematic din grădina Cișmigiu – înainte și după. Credit foto: Facebook / Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu

Incidentul a readus în atenție fragilitatea patrimoniului natural urban în fața fenomenelor meteo extreme, care afectează Capitala tot mai frecvent. Dar ne pune față în față și cu problema îngrijirii și gestionării spațiilor verzi, care nu se realizează așa cum trebuie în București.

ALPAB încearcă să salveze o glicină cu valoare istorică din Cișmigiu

Pe lângă frasin, a fost grav afectată și una dintre cele mai îndrăgite prezențe vegetale din Cișmigiu: o glicină cu valoare istorică. Aceasta a fost destabilizată după ce arborii care o susțineau s-au prăbușit în timpul furtunii. Echipele de intervenție ale ALPAB, împreună cu specialiștii Direcției de Mediu, au acționat din seara evenimentului și continuă eforturile pentru salvarea plantei, un simbol discret al grădinii istorice.

În afară de Grădina Cișmigiu, printre cele mai afectate parcuri au fost Herăstrău și Carol, unde s-au înregistrat mai multe căderi de arbori. Autoritățile spun că au acționat cu prioritate pentru degajarea aleilor, locurilor de joacă și zonelor de acces, dar și pentru identificarea speciilor valoroase afectate.

Deși fenomenele meteorologice extreme nu pot fi complet prevenite, reprezentanții ALPAB susțin că „se depun eforturi constante pentru reducerea impactului și pentru protejarea fiecărui element care oferă unicitate parcurilor bucureștene”.

Capitala a mai pierdut un frasin secular acum o lună

Nu este prima pierdere importantă din acest an: la jumătatea lunii iunie, un alt frasin secular din Parcul Carol, de o vârstă similară, a fost doborât de vânt. Deși arborele era sănătos, analiza specialiștilor a arătat că prăbușirea s-a produs din cauza degradării rădăcinilor într-un sol compactat și lipsit de oxigen – efect al lipsei unei îngrijiri adecvate pentru arborii valoroși ai Capitalei.

„Încă un exemplu despre cum pierdem arbori remarcabili pe bandă rulantă. A rezistat la două războaie, dar nu a reușit să supraviețuiască ‘îngrijirii’ primite din partea administrației publice din București. Hai că mai sunt o mână de arbori remarcabili în Capitală, avem șanse să ‘scăpăm’ în 2-3 ani de toți…”, scria la acel moment, în mod ironic, peisagista Diana Culescu pe pagina sa de Facebook.

Iată că, la doar o lună de la acel incident, Bucureștiul a mai pierdut un arbore istoric.


Citește și: Un frasin de 150 de ani, doborât de furtună în Parcul Carol. Specialiștii acuză lipsa îngrijirii adecvate: „A rezistat la două războaie, dar nu și administrației locale”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă