Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Masterplanul Velo al Bucureștiului ar putea fi votat în următoarea ședință a Consiliului General. Proiectul, finalizat după mai multe luni de întârziere

Foto: Răzvan Dinu / GreenCommunity

După mai multe luni de consultări și o întârziere cauzată de schimbările politice din această primăvară, Masterplanul Velo al Municipiului București urmează să fie transmis, în sfârșit, spre aprobare în Consiliul General, cel mai probabil în următoarea ședință.

Documentul trasează o strategie de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete în Capitală până în anul 2035 și stabilește un cadru general pentru extinderea rețelei velo în colaborare cu primăriile de sector.

Ce prevede Masterplanul

Planul propune o rețea structurată în două niveluri:

  • 150 km de trasee principale, menite să conecteze zonele rezidențiale cu locurile de muncă, școli, parcuri, instituții și zone comerciale;
  • 415 km de trasee secundare, pentru conexiuni locale, la nivel de cartier;

Completate de facilități-suport precum parcări și rastele pentru biciclete.

Toate traseele prevăzute în Masterplanul Velo al Bucureștiului

„Știu că mulți oameni își doresc să meargă cu bicicleta, dar n-o fac pentru că nu se simt în siguranță. Acest plan își propune să schimbe exact asta. Siguranța este prioritatea absolută – atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni și șoferi”, a transmis primarul general interimar Stelian Bujduveanu într-o postare publică.

„Pentru mine, finalizarea Masterplanului Velo este un moment important. După luni de muncă, consultări și dezbateri, documentul este gata și îl voi transmite în curând Consiliului General pentru aprobare.”, a completat Bujduveanu.


Citește și: Nicușor Dan anunță finalizarea Masterplanului Velo. Tot ce trebuie să știi, pe scurt, despre documentul care ar trebui să stea la baza dezvoltării infrastructurii pentru biciclete din București


Principalele trasee de piste pentru biciclete prevăzute în Masterplanul Velo:

  • „Floreasca – Pipera – ZOO Băneasa” – 16,23 de km (ar lega Nordul de centrul Capitalei. Acesta ar conecta și traseele deja existente de pe Șoseaua Pipera și Fabrica de Glucoză/Petricani)
  • Dimitrie Cantemir – Obregia” – 6,65 km (ar lega zona centrală de sud, făcând și conexiunea cu Parcul Tineretului).
  • „Bucureștii Noi” – 8,91 km (ar face legătura între zona de nord-vest și Piața Victoriei, făcând și conexiunea cu Parcul Regele Mihai I. De asemenea, ar conecta și traseele deja existente de pe Șoseaua Kiseleff, Bulevardul Aviatorilor și Piața Victoriei (care continuă în Calea Victoriei).
  • „Victoriei – Giurgiului” – 3.97 km (ar lega centrul orașului și Șoseaua Giurgiului, deservind și Parcul Carol. De asemenea, ar conecta și traseele existente de pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței și Șoseaua Giurgiului).
  • „Colentina – Carol I” – 6,11 km (ar conecta centrul de zona de nord-est. De asemenea, va conecta și traseul existent pe Strada Petricani).
  • „13 Septembrie – Ghencea” – 7,46 km (ar urma să conecteze centrul de zona de vest. De asemenea, ar face conexiune și cu traseele existente de pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței și Prelungirea Ghencea).
  • „Pantelimon” – 7,19 km (ar face legătura între centru și zona de est).
  • „Drumul Taberei – Elisabeta” – 7,76 km (ar urma să conecteze centrul de zona de vest).
  • „Traseul Liniei” – 14,94 km (ar urma să facă legătura între vest și sud. De asemenea, se va conecta cu traseele existente pe Splaiul Independenței și în Parcul Liniei).
  • „Semicircular” – 8,88 km – Ar lega Cartierul Cotroceni și Piața Muncii, conectând și Piața Victoriei – Ștefan cel Mare – Obor. În plus, s-ar conecta și cu traseele de pe Splaiul Independenței, Strada Buzești, Calea Victoriei și Bulevardul Decebal.
  • „Splaiul Independenței” – 3,63 km (ar urma să facă legătura intre infrastructura existentă pe Splaiul Independenței și Lacul Morii).
  • „Splaiul Unirii” – 6,26 km (legătura între centru și zona de sud-est).
  • „Unirii – Pallady” – 8,97 km (leagă centru de zona de est. Totodată, s-ar conecta cu pistele existente pe Bulevardul Decebal și Strada Liviu Rebreanu).
  • „Iuliu Maniu” – lungime estimată de 6.74 km (ar urma să lege zona Grozăvești de vestul orașului. De asemenea, s-ar conecta și cu traseele existente pe Splaiul Independenței și Drumul Osiei).
  • „Matei Basarab – Basarabia” – 6,18 km (ar urma să conecteze zona centrală de zona de est și s-ar conecta și cu traseele de piste existente pe Bulevardul Decebal).
  • „Rahova – Alexandriei” – 7,66 km (ar face legătura între zone de centru și zona de sud-vest și s-ar conecta cu pistele existente de pe Splaiul Independenței și Calea Victoriei).
  • „Inel Median Sud” – 7,50 km (ar urma să facă conexiunea între Strada Berzei – Parcul Izvor și Calea Călărași, prin partea sudică a inelului median al Capitalei. Pe lângă asta, s-ar conecta și cu traseele de piste de pe Splaiul Independenței și Strada Berzei).
  • „Inelul Median Nord” (traseul ar urma să treacă pe străzile: Știrbei Vodă, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Popa Petre, Zece Mese, Piața Foișorul de Foc, Strada Traian, Mihăileanu Ștefan, Doctor Burghelea, Prof. Dr. Mihail Georgescu).
  • Inelul Zero – în jurul Pieței Unirii + o parte din Splaiul Independeței.

Sprijin pentru Masterplanul Velo din partea USR

Nicorel Nicorescu, consilier general din partea USR, a anunțat că susține includerea Masterplanului pe ordinea de zi, menționând că a fost implicat în grupurile de lucru încă de la începutul procesului.

„Am reușit atunci împreună cu oameni buni din PMB să demarăm discuțiile pentru realizarea unui plan aplicabil întregului București. Proiectul a trecut toate fazele de dezbateri publice, iar anunțul de azi făcut de primarul interimar este un pas înainte spre continuarea proiectelor bune începute în mandatul lui Nicușor Dan”, a transmis acesta pe Facebook.

De asemenea, consilierul a subliniat că, dincolo de aprobare, este esențial ca Primăria Capitalei și sectoarele să aloce bugete dedicate, astfel încât rețeaua propusă să poată fi transpusă în proiecte concrete. În viziunea sa, masterplanul ar trebui să deschidă calea către reconfigurarea modernă a marilor bulevarde ale orașului într-o logică adaptată mobilității alternative.

Ce urmează?

Momentul în care vom vedea realizate primele piste din plan pare destul de îndepărtat, mai ales dacă ne gândim la situația bugetară în care se află Primăria Capitalei. Amenajarea rețelei magistrale (150 de kilometri) ar trebui să coste Primăria Bucureștiului aproximativ 63 de milioane de euro, după estimările din Masterplan.

Dacă va fi aprobat de Consiliul General, proiectul intră în etapa următoare: elaborarea studiilor de fezabilitate. Potrivit cadrului propus, pentru fiecare tronson din rețea va fi nevoie de un studiu de fezabilitate dedicat.

Abia după aprobarea studiilor de fezabilitate, pot fi contractate proiectarea și execuția pistelor. Implementarea propriu-zisă – construcția pistelor, amenajarea parcărilor și adaptarea infrastructurii existente – va depinde de bugetele disponibile și capacitatea de coordonare între instituții.


Citește și: Asociația Pro Infrastructura susține proiectul Masterplanului Velo pentru București, dar atenționează: „Recomandăm tuturor responsabililor implicați să încerce mersul pe bicicletă pe o bandă de 1 metru”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă