După implementarea limitei de viteză de 30 km/h pe Calea Victoriei, măsura se extinde acum la scară mai largă: străzile secundare din zona centrală a Bucureștiului vor intra în același regim de viteză redusă, în urma unei decizii luate de Comisia Tehnică de Circulație pe 17 aprilie 2025, la propunerea Brigăzii Rutiere.
De ce este o măsură benefică pentru oraș?
Scopul principal este creșterea siguranței rutiere, în special pentru pietoni și bicicliști. Reducerea vitezei contribuie la:
- prevenirea accidentelor,
- scăderea nivelului de zgomot,
- încurajarea unui comportament rutier mai calm și responsabil.
Modelul, inspirat de la alte orașe europene
Un exemplu relevant este orașul Amsterdam, care a redus, în 2023, limita de viteză la 30 km/h pe 80% dintre străzile orașului (mai multe detalii, aici). Aceștia argumentau decizia prin faptul că limita de viteză mai mică ar reduce la jumătate zgomotul din oraș, însă impactul cel mai important ar fi în privința siguranței rutiere:
- La 30 km/h, probabilitatea ca un pieton care este lovit să supraviețuiască este de 90%, însă atunci când viteza crește la 50 km/h, șansele de supraviețuire scad sub 50%.
- La 30 km/h, distanța de frânare a unei mașini este de 13 metri, față de 27 de metri, la o viteză de 50 km/h.
Ce străzi sunt incluse?
Zona de 30 km/h este delimitată de un perimetru format din:
- Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Dacia – Calea Griviței – Str. Buzești
- Bd. Dacia – Bd. Magheru – Bd. N. Bălcescu – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Kogălniceanu – Str. Berzei (cu excepția str. Știrbei Vodă)
- Bd. Regina Elisabeta – Bd. I.C. Brătianu – Str. Doamnei – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Bd. Schitu Măgureanu
Calea Victoriei rămâne inclusă în această zonă cu regim redus de viteză.
Semnalizare nu doar pe stâlpi, ci și pe asfalt
Odată cu extinderea limitei de viteză, autoritățile au aprobat și o măsură suplimentară de semnalizare: marcaje de tip pictogramă aplicate direct pe asfalt, în intersecțiile de pe Calea Victoriei. Scopul e clar — să nu mai existe confuzii legate de semnalizare.
ONG-ul Străzi pentru Oameni, care a susținut activ această propunere, atrage atenția că următorul pas important ține de bugetarea lucrărilor de marcaj de către Administrația Străzilor.
„E un pas mic pe hârtie, dar un pas mare pentru un oraș mai calm, mai sigur și mai prietenos cu oamenii”, au transmis reprezentanții ONG-ului.