Credit foto: Facebook / Mircea Fechet
Programul RABLA, unul dintre cele mai longevive și populare programe guvernamentale de mediu din România, revine în 2025 cu noutăți importante. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial trimiterea Ghidului de finanțare către Monitorul Oficial, semnalând astfel startul celei mai ambițioase ediții de până acum.
Sprijin financiar mai mare pentru vehicule mai prietenoase cu mediul
Noul RABLA 2025 vine cu valori mai mari ale ecotichetelor, în funcție de tipul de motorizare:
- 10.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu motor termic (inclusiv GPL/GNC) sau a unei motociclete; sunt excluse, în premieră, autoturismele diesel;
- 12.000 lei pentru un autovehicul nou hibrid;
- 15.000 lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
- 37.000 lei pentru un autovehicul 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
Toate sumele sunt condiționate de casarea unui autovehicul vechi, la fel ca în edițiile precedente.
Fără intermediari: Înscriere directă în platforma AFM
Un element de noutate îl reprezintă eliminarea intermediarilor. Cei care doresc să participe la program vor putea aplica direct în platforma online a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), de unde își vor putea genera voucherul. Acesta va putea fi folosit apoi la orice producător sau furnizor de autoturisme care participă în program.
„Am simplificat procedura, ca toți cei care își doresc un motor mai curat, un consum mai mic și o mașină mai sigură să poată aplica singuri”, a spus ministrul Mircea Fechet prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.
Buget record pentru 2025
Pentru ediția din 2025, Guvernul a alocat un buget de 1,43 miliarde lei, o creștere de aproape 50% față de anul precedent. Această sumă va permite acordarea a zeci de mii de vouchere pentru înlocuirea mașinilor vechi și poluante cu vehicule mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.
Peste 1 milion de mașini vechi casate în 20 de ani
Programul RABLA a ajutat, în cele două decenii de existență, la casarea a peste 1 milion de autoturisme vechi, contribuind la reducerea poluării și sprijinind tranziția către o mobilitate mai sustenabilă.
„Sper ca rezultatele din acest an să fie la fel de bune și să avem cât mai mulți cai putere verzi pe șoselele din țară”, a transmis ministrul Fechet prin intermediul paginii sale de Facebook.