Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

După Hala Laminor, Robert Negoiță mai vrea să reabiliteze o clădire din același ansamblu industrial: Primăria Sectorului 3 îi invită pe cetățeni să se implice în proiectul de transformare a Halei „Fabrica de Țevi Republica”

Primăria Sectorului 3 îi invită pe cetățeni să se implice în proiectul de transformare a Halei „Fabrica de Țevi Republica”, ”într-un spațiu modern, sustenabil și deschis comunității.”

Această hală se află în imediată apropiere a unei alte hale reabilitate de către Primăria Sectorului 3. Este vorba despre Hala Laminor, pentru care s-a plătit o sumă de peste 130 de milioane de euro, potrivit Libertatea.

În prezent, hala adăpostește mai multe plante exotice, acolo fiind organizate și evenimente, precum expoziții sau concerte. Pe viitor, anumite părți din hală ar putea adăposti Primăria Sectorului 3 și/sau o policlinică, potrivit declarațiilor făcute de către edilul Robert Negoiță de-a lungul timpului.

„Stimați locuitori ai Sectorului 3, vă împărtășesc un proiect de suflet care vizează Hala Fabrica de Țevi: reconversia acestui obiectiv într-un spațiu inovator, verde și prietenos, accesibil pentru toți locuitorii sectorului nostru. Și pentru că proiectele de succes din comunitatea noastră sunt rodul deciziilor transparente pe care le luăm împreună, vă invit să vă implicați direct și de acestă dată. Cum puteți face asta? Simplu! Completați chestionarul de mai jos, împărtășiți-ne ideile, dorințele și propunerile voastre.

Împreună, putem da viață unui loc care să îmbine tradiția industriei locale cu creativitatea și inovația. Haideți să arătăm, din nou, că suntem uniți și să demonstrăm că, atunci când ne implicăm, reușim să realizăm lucruri extraordinare pentru comunitatea noastră! Fiecare răspuns contează și poate influența viitorul acestui spațiu. Cu ideile și propunerile noastre, cât mai multe și cât mai variate, Hala Fabrica de Țevi poate deveni un punct de reper pentru comunitatea Sectorului 3 și un exemplu de bună practică pentru implicare civică și dezvoltare sustenabilă!”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Ce planuri are Primăria Sectorului 3?

Primăria Sectorului 3 intenționează să elaboreze o temă de proiectare pentru regenerarea Halei Fabricii de Țevi, un edificiu situat în arealul unui sit declarat monument istoric, parte a fostei Zone Industriale a Halelor Uzinei „Malaxa”. Acest patrimoniu industrial ar putea fi revitalizat printr-un proces de regenerare urbană care pune în prim-plan cultura, funcțiunile stabilite pe baza nevoilor comunității și co-crearea unui spațiu relevant pentru viața urbană contemporană, potrivit descrierii din formularul pus la dispoziția locuitorilor. 

Descrierea proiectului și informații despre hală, oferite locutorilor prin intermediul chestionarului:

”Regenerarea halei va avea la bază principiile Noului Bauhaus European, urmărind integrarea armonioasă a trecutului industrial cu noile cerințe sociale și culturale. Spațiul va fi transformat într-o infrastructură publică cu funcțiuni adaptate cerințelor actuale ale comunității, printr-un proces participativ ce va implica specialiști din diverse domenii, actori locali și cetățeni. Acest model de co-design va asigura o reconversie echilibrată, în care estetica, sustenabilitatea și comuniunea sunt integrate în mod organic. 

Prin acest demers, hala nu doar că își va păstra identitatea istorică, ci va deveni un catalizator pentru noi inițiative culturale, educaționale și sociale, oferind spații flexibile și incluzive, menite să răspundă dinamic nevoilor comunității bucureștene. 

Fabrica de țevi „Republica” se află într-o zonă industrială semnificativă din București, în apropierea unui monument istoric important, Hala Laminor, parte a ansamblului industrial „Malaxa”. Hala Laminor, ridicată în 1938, reprezenta o realizare arhitecturală și inginerească deosebită, fiind una dintre cele mai mari și moderne hale industriale din Europa la acea vreme. Construită de arhitectul Horia Creangă, cu o structură metalică de mare calitate, hala avea o deschidere impresionantă de 400m x 180m și a fost dotată cu suprafețe vitrate mari pentru a asigura o iluminare naturală excelentă. 

Hala a fost ultima construcție din complexul „Malaxa”, un vast ansamblu industrial fondat în 1921 de Nicolae Malaxa, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei românești. Aceasta a fost un centru de producție important pentru locomotive și echipamente industriale. După naționalizarea din perioada comunistă, complexul a fost redenumit Uzinele 23 August, continuând să joace un rol esențial în economia națională. 

Astăzi, Hala Laminor, împreună cu Fabrica de țevi „Republica”, formează un ansamblu valoros de patrimoniu industrial. Fabrica de țevi „Republica” este un edificiu situat în arealul unui sit declarat monument istoric, parte a fostei Zone Industriale a Halelor Uzinei „Malaxa”. Aceste spații sunt martori ai evoluției tehnologice din România și sunt considerate simboluri ale epocii industriale din capitală. Recent, Hala Laminor a fost restaurată și consolidată, fiind redeschisă în 2022, ceea ce adaugă un nou capitol în povestea acestei clădiri istorice, care continuă să joace un rol în revitalizarea urbanistică și culturală a zonei. 

Viitoarea investiție vizează strict clădirea notată în extrasul CF drept Clădire C1 – Depozit de Laminate, aflată în proximitatea Halei Laminor.”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă