Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Comisia Europeană: Schemă de ajutor de 6,5 miliarde euro pentru companiile din Germania cu un consum intens de energie, pentru a reduce riscul de relocare a emisiilor de carbon

Comisia Europeană (CE) a aprobat, în raport cu normele Uniunii Europene (UE) privind ajutoarele de stat, o schemă în valoare de 6,5 miliarde de euro pentru a compensa parțial companiile mari consumatoare de energie din Germania

Această măsură a fost inițiată pentru a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în alte state din cauza creșterii prețurilor combustibililor, informează Executivul comunitar prin intermediul unui comunicat recent. 

Fenomenul “relocării emisiilor de CO2” ar putea duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global

Germania a notificat CE în privința planului său de a sprijini companiile mari consumatoare de energie expuse concurenței internaționale prin acoperirea unei părți din prețurile crescute ale combustibililor, rezultate din Sistemul German de Comercializare a Certificatelor de Emisii de Combustibili (German Fuel ETS).

Schema propusă de CE va acoperi costurile suportate între 2021 și 2030. Măsura de sprijin are ca scop reducerea riscului de “relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, în situația în care companiile germane și-ar muta producția în țări cu reguli mai puțin stricte în materie de emisii de CO2. Acest fenomen, semnalează CE, ar putea duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.

Nivelul compensației, între 65% și 95% din costurile companiei

După cum înștiințează comunicatul menționat anterior, măsura va aduce beneficii întreprinderilor active în sectoarele și subsectoarele enumerate în Lista UE privind Relocarea Carbonului (EU ETS Carbon Leakage List). Aceste sectoare se confruntă cu costuri semnificative legate de emisiile de carbon și sunt expuse în mod special concurenței internaționale.

Compensația va fi acordată companiilor eligibile printr-o rambursare parțială a costurilor suplimentare suportate în anul precedent, urmând ca plata finală să fie efectuată în anul 2031. Totodată, instituția europeană anunță că nivelul compensației se situează între 65% și 95% din costuri, în funcție de intensitatea emisiilor beneficiarilor.

Pentru a putea beneficia de compensație, beneficiarii vor trebui să investească cel puțin 50% (începând cu 2025, cel puțin 80%) din valoarea ajutorului în cel puțin una dintre direcțiile de mai jos:

  • măsuri identificate în sistemul lor de “management al energiei”, care stabilesc obiective de eficiență energetică, dar și o strategie de realizare a acestora;
  • decarbonizarea proceselor lor de producție.

“Această schemă de 6,5 miliarde de euro deschide calea pentru ca Germania să reducă riscul de relocare a carbonului pentru industriile sale mari consumatoare de energie, în contextul sistemului său național de comercializare a certificatelor de emisiilor de combustibili. În același timp, schema menține stimulente pentru o decarbonizare rentabilă a economiei germane, în conformitate cu obiectivele Green Deal. Acest lucru se realizează menținând denaturarea concurenței la minimum”, a opinat Margrethe Vestager, Vice-Președinte Executiv responsabil cu Politica de Concurență, conform sursei citate. 

via European Commission

Credit foto: Andreas Felske / Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă