Colaj GreenCommunity: conferințele de presă ale lui Nicușor Dan și Daniel Băluță: Capturi Facebook + fotografie garduri șantier Piața Unirii: Facebook / Nicorel Nicorescu
Un nou episod din Saga planșeului de la Piața Unirii s-a consumat astăzi. După ce azi noapte, Primăria Sectorului 4 a început șantierul în baza unei autorizații controversate, emise de Primăria Sectorului 3, astăzi Nicușor Dan spune că lucrările se desfășoară ilegal pe un teren ce se află în administrarea Primăriei Capitale.
Edilul General s-a dus să oprească șantierul cu Poliția Locală a Municipiului București, însă după momente confuze și contre între polițiile locale ale Municipiului București și Sectorului 4, problema a rămas să fie soluționată de către Poliția Națională.
Daniel Băluță, între ”mă retrag” și ”începem șantierul”
După ce la începutul lunii octombrie, Daniel Băluță anunța că nu se va mai implica în consolidarea planșeului de la Unirii, deoarece Primarul General ”nu vrea” să-i elibereze autorizația de construcția în regim de urgență, astăzi, la primele ore ale dimineții, a apărut pe pagina de Facebook a edilului Băluță un video cu organizarea de șantier în Parcul Unirii.
A urmat o conferință de presă, începută cu aceleași imagini și muzică triumfalistă pe fundal. Anunțul lui Daniel Băluță a fost hotărât: ”Am început să punem în siguranță centrul Bucureștiului.”
Acest lucru a fost posibil cu o autorizație eliberată de către Primăria Sectorului 3, în condițiile în care Primăria Generală nu a emis un astfel de document.
De altfel, Daniel Băluță a explicat de ce a ales să ceară o autorizație de Primăria Sectorului 3: ”Cel mai important motiv este documentul Inspectoratului de Stat în Construcții, emis la solicitarea primarului București, care a statuat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă pentru zona planșeului. Mai mult, inclusiv în certificatul de urbanism emis de Primăria Generală se menționează că terenul este preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4” , a declarat edilul Sectorului 4.
Nicușor Dan: Terenul de aici este în administrarea Municipiului București. Este ca și cum ar fi intrat cineva în curtea ta cu o autorizație în mână ca să construiască o gheretă
La scurt timp după conferința de presă susținută de către Daniel Băluță, Nicușor Dan a anunțat că șantierul este ilegal și se duce să-l oprească. Zis și făcut, edilul general a ajuns în Piața Uniri la ora 12:30. Au urmat o serie de declarații, însă la momentul la care Poliția Locală a Municipiului București a încercat să desființeze gardurile șantierului, s-a împotrivit Poliția Locală a Sectorului 4. Aceștia au sunat și la 112 și după momente de circ cu ”ridicați gardurile! – luați mână de pe garduri!”, a rămas ca situația să fie tranșată de către Poliția Națională, după prezentare argumentelor care privesc ilegalitatea șantierului.
Nicușor Dan spune că șantierul a început pe un teren al Municipiului București: ”Terenul de aici este în administrarea Municipiului București – podul, la Administrația Străzilor și parcul la ALPAB. Administrarea nu a fost cedată și nu va fi cedată Sectorului 4 până nu vine cu o autorizație legală.”
A vorbit și despre autorizația emisă de către Primăria Sectorului 3, despre care a spus că este vădit ilegală. A completat, susținând că Primăria Sectorului 3 a emis în ultimii ani peste 1.000 de autorizații nelegale.
”Am văzut prezentată în presă o autorizație de construcție vădit ilegală. Nu poate să dea o primărie de sector o autorizație de construcție pe un element de infrastructură care este în subordinea Primăriei Capitalei. Nu poate o primărie de sector să emită o autorizație de construcție pentru o lucrare care se întinde pe două sectoare. Și nu poate o primărie de sector să emită o autorizație de construcție cuiva căruia are în proprietate terenul. Nu pot să vin la dumneavoastră în curte cu o autorizație în mână și să construiesc o gheretă.”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul General a oferit exemplul parcării subterane de la Universitate, care în subteran are un proprietar privat, iar la suprafață terenul este administrat de Municipiul București. ”La fel și aici, Apele Române au canalul pe unde trece apa, în subteran, dar terenul de la suprafață, cu tot ce este amenajat pe el, este administrat de Primăria Generală.”
”În zona de construcții și urbanism totul este ireal de 20 de ani. Când cineva îți încalcă proprietatea, nu ai ce dialog să porți cu el. Un primar vrea să obțină niște bani, fără să obțină avizele necesare. Vrea să ia niște bani în avans de la Guvern, fără să-și ia avizele.”, a mai completat Nicușor Dan.