Clotilde Armand, edilul încă în funcție al Sectorului 1, a oferit un update cu privire la proiectul ”Promenada Verde”: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Armand spune că a început proiectul de la zero, iar acum am ajuns în punctul în care documentația trebuie votată în Consiliu și ulterior se poate demara licitația pentru execuție.
Redăm integral mesajul postat de către Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook:
”Cel mai amplu proiect de regenerare urbană din București de după 1989 intră în linie dreaptă. A fost finalizat studiul de fezabilitate și documentația tehnică pentru “Promenada Verde”, adică renovarea și reabilitarea malurilor lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești. Vorbim despre peste 18 kilometri de maluri din care unele stau să cadă cu consecințe dezastruoase pentru mediu și pentru locuitori. Aceste probleme au fost ignorate de toate administrațiile locale și este nevoie de intervenție urgentă pentru a fi puse în siguranță.
Un grup de specialiști în arhitectură, hidrologie și construcții edilitare au găsit soluții sustenabile pentru a reda locuitorilor Capitalei aceste zone de agrement, sport și promenadă. Sunt soluții tehnice care, odată puse în practică, vor avea o durată de viață de cel puțin 50 de ani. Consolidăm și stabilizăm complet malurile lacurilor și refacem rețelele edilitare putrede (de exemplu, am găsit conducte vechi care stau să crape) care sunt un real pericol pentru comunitatea locală.
În teren am descoperit o adevărată debandadă imobiliară, sunt foarte mulți proprietari care și-au cadastrat ilegal proprietățile până la luciul apei și, în unele cazuri, chiar peste lacuri. Au ignorat fățiș legea care prevede existența unui drum/zone de halaj sau de edec. Am făcut ordine în acest haos birocratic. Pentru realizarea proiectului, am obținut aproximativ 40 de avize necesare de la instituțiile statului (Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Apele Române etc), proceduri extrem de greoaie și de durată.
Este un proiect la cheie vital pentru dezvoltarea zonei de nord a Capitalei și o nevoie reală pentru bucureșteni. Pe cei 18 km de mal vom amenaja: piste de bicicletă, zone de promenadă, spații de joacă, locuri de belvedere și relaxare, parcuri, zone de evenimente și picnic.
“Promenada Verde” este un proiect pe care l-am început efectiv de la zero. Cred cu tărie ca prima obligație a unui primar este față de locuitorii comunității pe care o administrează și orice joc politic este secundar. Am știut de la început că este un proiect a cărei realizare se întinde pe mai mulți ani și acoperă mai multe mandate de edil. Spre deosebire de predecesorii mei, care nu au lăsat niciun proiect semnificativ la finalul mandatului lor, eu las mai multe proiecte de modernizare pentru Sectorul 1 pentru că le las pentru oameni și nu pentru politicieni.
Următorii pași pentru realizarea proiectului: studiul de fezabilitate și întreaga documentație urmează să fie supuse votului Consiliului Local, iar după aprobare vom lansa licitația pentru realizarea investiției.”
Promenada Verde și la Sectorul 2
Și Sectorul 2 are în plan amenajarea unei promenade verzi. Acolo se află în desfășurare un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru amenajarea unei zone de recreere, loisir, promenadă pe salba de lacuri din sector. Concursul vizează malurile celor șase lacuri ale Colentinei: lacul Tei, lacul Plumbuita, lacul Colentina, lacul Fundeni, lacul Dobroești (denumit și Pantelimon I), lacul Pantelimon (denumit și Pantelimon II).