Credit foto: Adrian Pacurariu / Shutterstock.com
Duminica trecută, țara noastră a trecut prin prima rundă de alegeri din acest an. Alegeri comasate, locale și europarlamentare, o combinație greu de înțeles și greu de manageriat, dacă este să ne uităm la suspiciunile apărute punctual în ultimele zile despre procesul electoral din anumite secții de vot.
Suspiciuni de fraudă, plângeri penale, greșeli în procesele verbale, proteste, sunt câteva realități cu care ne confruntăm în aceste zile, post alegeri. Cele mai multe controverse sunt în cursa pentru primăriile sectoarelor 1 și 2, unde atât Radu Mihaiu, cât și Clotilde Armand reclamă nereguli și cer renumărarea voturilor în zeci de secții.
Cine sunt câștigătorii alegerilor?
Fără îndoială, partidele mari, aflate deja la putere – PSD și PNL. Și încă fără să aibă vreo problemă din partea partidelor de opoziție, atât atunci când vorbim despre scorul înregistrat la europarlamentare, unde au avut listă comună, cât și în ceea ce privește numărul de consilii județene și primării câștigate, unde opoziția nu a pus probleme decât punctual.
Dintre orașele mari, doar Timișoara și Bacău au fost adjudecate de către opoziție, prin USR și candidații lor – Dominic Fritz și Lucian Viziteu. În sudul țării pare că independenții sunt la putere, având în vedere că atât Bucureștiul, cât și Ploieștiul au fost adjudecate de oameni neafiliați unor partide – Nicușor Dan și Mihai Polițeanu.
La Capitală, Nicușor Dan a obținut un scor peste așteptări. S-a folosit de moment pentru a transmite un mesaj locuitori, un mesaj autentic, dar și pentru a-și afirma poziția în ceea ce privește dezvoltarea Bucureștiului. A anunțat, astfel, că propune două referendumuri locale: unul pentru a consulta oamenii cu privire la cum vor să se împartă banii între Primăria Generală și cele de Sector, dar și un referendum pe tema urbanismului, care să stabilească dacă cetățenii își doresc ca Primăria Generală să preia atribuțiile de autorizare de la Sectoare.
Un fragment din discursul lui Nicușor Dan, citat în Digi24.ro:
„Niciodată politicienii nu câștigă alegeri, sunt câștigate de comunități. Azi am avut în București o comunitate care și-a dorit onestitate în funcția publică. Și-a dorit instituții care să lucreze pentru oameni, care și-au dorit dreptate.
Vreau să vă mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-ați oferit-o și de speranțele pe care le puneți în noi. Niciodată nici eu și nici colegii care au venit în administrație cu mine nu ne-am bătut joc și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.”
Avem europarlamentar verde.
Un alt câștigător al acestor alegeri este Nicu Ștefănuță, independent, ce face parte din Grupul Verzilor. Acesta a trecut pragul cu puțin peste 3%, iar scorul său a reprezentat o surpriză pentru mulți.
A vorbit cu tinerii, atât față în față, cât și în mediul online. Le-a recunoscut problemele, a avut curajul să abordeze teme sociale, despre incluziune, despre egalitate de șanse, despre sănătate mintală. Iar tinerii au făcut front comun în jurul lui și au coagulat o mișcare. Mișcare care i-a asigurat un nou mandat în Parlamentul European, bucurând-se de aproape 300.000 de voturi.
Am vorbit și noi cu el într-un interviu, acum o lună. Ne-a povestit despre schimbări climatice, pericolul extremist în politică, pesticidele din mâncare, dar și despre cum este ajutată țara noastră de către Uniunea Europeană. Ne-a mărturisit, de asemenea, că își dorește să formeze o adevărată mișcare politică verde și progresistă în România.