Multe dintre orașele mari din România se confruntă cu disfuncții majore care au survenit în urma proceselor de transformare radicală, ce au avut loc în special înainte de anul 1990, afirmă un studiu UAUIM. Tocmai din acest motiv, regenerările urbane pot reprezenta soluții viabile în căutarea de a reinventa orașele din țara noastră.
Fie că vorbim despre revitalizarea unor zone urbane, reconfigurarea sau reorganizarea unor spații publice, crearea unor noi puncte de interes în oraș, conceptul de regenerare urbană poate fi răspunsul în încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții și de a crea orașe mai incluzive și pregătite în fața schimbărilor climatice. Iar Bucureștiul nu face excepție de la acest deziderat.
Plimbarea la pas prin Capitală ne dezvăluie un oraș, cu precădere, ponosit, vizual fără fluiditate și armonie, dezordonat și pestrițat. În București, există prea puține locuri și spații umanizate, dedicate prioritar socializării, promenadei și petrecerii timpului liber. Bucureștiul este, mai degrabă, în cea mai mare parte, un oraș sec, trist și neprietenos. Tocmai de aceea, se observă un interes tot mai mare din partea unor administrații locale, cu precădere Primăriile Sectorului 2 și 6, de a regândi și remodela anumite zone, cu scopul de a le face să vibreze.
Cele mai importante proiecte de regenerare urbană din București, prezentate la expoziția GreenCommunity
Publicația GreenCommunity organizează în acest week-end, la POINT (Str. General Emeria Grigorescu, 10), expoziția ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023, cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică.
Expoziția va fi deschisă publicului larg în mod gratuit, la POINT (Str. General Emeria Grigorescu, 10), în zilele de Sâmbătă (20 mai 2023) și Duminică (21 mai 2023), în intervalul orar 12:00 – 20:00. Intrarea este liberă și nu necesită înscriere.
Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" este un eveniment este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.
”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” prezintă o serie de proiecte de regenerare urbană dezvoltate de administrațiile publice locale sau de investitori privați, cum ar fi refuncționalizarea unor zone industriale, amenajarea spațiului public și revitaliarea unor obiective de interes din București.
Parcurile Liniei și Lacul Morii sau proiectele de revitalizare zonelor Obor, Moșilor Vechi și Colentina-Tei, pe harta expoziției
Vizitatorii vor avea oportunitatea de a vedea și de a afla detalii în premieră despre cum vor arăta câteva dintre proiectele de regenerare urbană care vor fi implementate în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Reșița, printre care se numără parcurile Lacul Morii și Liniei, dezvoltate de Primăria Sectorului 6, sau proiectele pentru refuncționalizarea și revitalizarea zonelor Obor, Moșilor Vechi și Colentina-Tei, promovate de Primăria Sectorului 2.
Totodată, expoziția aduce în atenția publicului larg modul în care râul Dâmbovița poate să-și atingă potențialul său generator de sporire a calitate a vieții pentru bucureșteni, prin proiectul de reabilitare și reactivare a Splaiului Unirii denumit ”Reclaiming The River – Dâmbovița”, realizat de biroul de arhitectură Patrulius și Asociații și care va fi implementat de Primăria Sectorului 3 din București.
Mai mult, FIP Consulting, o companie românească experiență îndelungată în pregătirea și finanțarea proiectelor de mobilitate urbană durabilă și regenerare urbană care are un portofoliu considerabil de proiecte realizate în mai multe orașe din țară, prezintă în cadrul expoziției două proiecte interesante de reabilitate și regenerare urbană care vor fi implementate în Cluj-Napoca și Reșița. La rândul lui, dezvoltatorul imobiliar Speedwell promovează două ansambluri care vor fi construite în București și Timișoara, proiecte menite să revitalizeze zone abandonate şi neutilizate.
R-Urban, o regenerare urbană din zona metropolitană a Parisului, un punct de interes al expoziției
GreenCommunity a inclus în cadrul expoziției și un exemplu de bună practică, din capitala Franței. Proiectul de regenerare urbană R-Urban, o strategie dedicată tranziției ecologice, bazată pe rețele de comunități urbane și hub-uri colective care susțin practicile de reziliență civică inițiate de biroul de arhitectură Atelier d’Architecture Autogérée (aaa), va fi prezentat publicului larg la expoziție.
Implementarea R-Urban a început în 2011 în orașul suburban Colombes, la nord-vest de Paris (Franța), cu trei hub-uri: AgroCité, Recyclab și Ecohab. Modelul R-Urban a fost conceput pentru a fi diseminat în alte cartiere, alte orașe și alte țări. Recent, au fost construite patru noi hub-uri în Regiunea Metropolitană Paris – în Nanterre, Gennevilliers și Bagneux – și două noi hub-uri în Londra. În prezent, două noi hub-uri sunt în construcție în România (la Brezoi și București) și unul în St. Denis, Ile de France.