Publicația GreenCommunity a inițiat în 2022 proiectul ”Orașul la scară umană”, un eveniment serial care își propune să abordeze mai multe probleme ale orașelor pentru a promova concepte de sănătate urbană.
A doua inițiativă din proiectul ”Orașul la scară umană” a fost conferința ”Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, care a avut loc pe 22 mai 2023, la POINT.
Dezbaterea și expoziția “Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a reprezentat un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023.
”Orașul la scară umană - Manifest pentru regenerare urbană durabilă” este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.
”Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș.
Tema regenerării urbane prin regândirea, valorizarea și/sau accesibiliziarea unor zone din interiorul unui oraș a fost dezbătută în primul panel de speakerii: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell) și Andrei Corbet Nits, Arhitect Doctorand SDA în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București.
În cel de-al doilea panel au luat cuvântul Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București) și Radu Andronic (Director general FIP Consulting).
EXPOZIȚIE DE PROIECTE DE REGENERARE URBANĂ
Pentru a materializa perspectivele și viziunile exprimate în cadrul dezbaterii, conferința a fost completată de o Expoziție de proiecte de regenerare urbană dezvoltate de administrațiile publice locale sau de investitori privați, cum ar fi refuncționalizarea unor zone industriale, amenajarea spațiului public și revitaliarea unor obiective de interes din București.
Expoziția a fost deschisă publicului larg în mod gratuit, fără a fi necesară înscrierea prealabilă, la POINT (Str. General Emeria Grigorescu, 10), în zilele de Sâmbătă (20 mai 2023) și Duminică (21 mai 2023), în intervalul orar 12:00 – 20:00.
Vizitatorii au avut oportunitatea de a vedea și a de afla detalii în premieră despre cum vor arăta câteva dintre proiectele de regenerare urbană care vor fi implementate în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Reșița, printre care se numără parcurile Lacul Morii și Liniei, dezvoltate de Primăria Sectorului 6 sau proiectele pentru refuncționalizarea și revitalizarea zonelor Obor, Moșilor Vechi și Colentina-Tei promovate de Primăria Sectorului 2.
CE AU SUSȚINUT SPECIALIȘTII ȘI REPREZENTANȚII ADMINISTRAȚIEI
Primăria Capitalei vrea să transforme Piața Revoluției în spațiu exclusiv pietonal. Detaliile proiectului, prezentate, în premieră, de Stelian Bujduveanu la conferința GreenCommunity
Calea Victoriei pietonală permanent, între pro și contra! Este bine să transformăm ”Străzi deschise” într-un proiect de regenerare urbană sau să rămână un simplu eveniment de week-end?
Bogdan Suditu: ”Prea des, în București, diverse proiecte de investiții au eticheta de regenerare urbană, deși nu e așa”
Arh. Maria Duda: ”Resistematizările urbane din perioada comunistă au inoculat ideea că dezvoltarea orașelor nu este responsabilitatea comunității”
“Ce face dintr-o casă acasă?” Arh. Andrei Corbet Nits critică dezvoltările imobiliare haotice de la periferia Bucureștiului
Radu Mihaiu: ”Eliminarea maşinilor de pe trotuare este, în mică măsură, un proiect de regenerare urbană. Ideea de comunitate nu se poate face din mașină”
Arh. Irina Meliță, OAR București: ”Putem revitaliza zone din București prin parteneriate public-private cu ONG-uri din industriile creative”
Jan Demeyere, Speedwell: ”Este greu să vorbești despre un oraș sustenabil blocând construcțiile din interiorul lui”