Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Radu Mihaiu: ”Eliminarea maşinilor de pe trotuare este, în mică măsură, un proiect de regenerare urbană. Ideea de comunitate nu se poate face din mașină”

Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2 din București, este de părere că unul dintre rolurile administrației publice este acela de a educa populația și de a schimba mentalități în sensul creării unui stil de viață urban sănătos. În acest sens, edilul a oferit drept exemplu problema urbanismului, care nu se află printre prioritățile locuitorilor Capitalei.

„USR a făcut un studiu despre preocupările bucureștenilor prin care a vrut să afle care sunt cele mai presante probleme ale locuitorilor Capitalei. Urbanismul este pe locul 26 după problema tratării ambroziei. Primele locuri sunt educația, sănătatea, lupta împotriva corupției, parcările, spațiile verzi și așa mai departe. Iată cât de important este urbanismul pentru bucureșteni. Ar trebui să fie mult mai sus și este rolul politicienilor și al specialiștilor să explice oamenilor de ce este important.”, a declarat Radu Mihaiu, în cadrul conferinței „Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de GreenCommunity.

În București, avem 20 de milioane de metri pătraţi ocupaţi doar de maşini

În opinia sa, regenerarea urbană este un concept destul de larg, care include și eliminarea maşinilor de pe trotuare, pentru că oamenii încearcă să folosească acest spaţiu altfel decât până acum, când trotuarul este o mare parcare.

Radu Mihaiu a participat la conferință alături de Stelian Bujduveanu (Viceprimar General București), Irina Meliță (Vicepreședinte OAR București) și Radu Andronic (Director General FIP Consulting). Credit foto: Iustin Ichim

”Sigur că asta vine cu o imensă rezistenţă. Toată lumea aşteaptă să existe alte locuri de parcare, nimeni nu îşi pune problema unde, cum se fac aceste locuri de parcare. Şi cred că ne revine cumva ingrata misiune de a spune că nu avem suficiente locuri. O maşină ocupă 12 metri pătraţi şi avem 1,7 milioane de maşini. Asta înseamnă aproape 20 de milioane de metri pătraţi ocupaţi doar de maşini în acest oraş, în loc să fie spaţii verzi, în loc să fie spaţii pietonale. Avem 20 de milioane de metri pătraţi ocupaţi de maşini.”, a spus edilul Sectorului 2.

Radu Mihaiu a explicat că regenerarea urbană înseamnă mare parte din educația pe care administrația o face cetățenilor prin lucrări de infrastructură. Concret, felul în care gândești infrastructura duce la o regândire a felului în care oamenii aleg să folosească spațiile orașului.

Orașul de 15 minute este o idee fabuloasă, nu o închisoare

”Dacă folosești trotuarul pentru a te plimba cu copilul, în loc să parchezi mașina reprezintă o schimbare de mentalitate și face parte din conceptul de regenerare urbană. Încurajarea teraselor, barurilor și a restaurantelor este din nou un proiect de regenerare urbană. Oraganizarea spațiilor în jurul școlilor, grădinițelor și a parcurilor este o regândire a zonelor pentru a le reda oamenilor”, a subliniat primarul.

El a evidențiat că regenerarea urbană constituie responsabilitatea politicienilor, a celor aleși, care propun o viziune, pornind de la niște principii. Spre exemplu, ”acel hulit oraș de 15 minute, care este o idee fabuloasă pentru că ai la îndemână orice fel de funcțiune socială la o distanță de 15 minute, a ajuns să fie distorsionat într-un mesaj politic ciudat în care conceptul este privit ca o închisoare. Orașul de 15 minute este în sine un proiect sau o viziune de regenerare urbană”, a explicat Radu Mihaiu.

În proiectele de regenerare urbană din Sectorul 2, pietonii au prioritate

Expoziția ”Orașul la scară umană” a inclus trei proiecte de regenerare urbană din portofoliul Primăriei Sectorului 2. Credit foto: Iustin Ichim

Edilul a prezentat în cadrul conferinței organizate de GreenCommunity o parte dintre planurile de dezvoltare durabilă ale Sectorului 2, insistând asupra regenerărilor urbane din zonele Moșilor Vechi și Obor.

”Eu îmi doresc foarte mult acest proiect care se numeşte Al doilea centru vechi (n.r. zona Moșilor Vechi), în care să avem străduţe pe Negustori, pe zona Sf. Ştefan, în care să fie cafenele, să îţi placă să te plimbi, să fie o zonă pietonală, în care maşinile să fie tolerate, nu acceptate, iar prioritate să aibă pietonii. Să avem şi noi, cum am văzut în străinătate, trotuare la nivel cu carosabilul şi să putem să ne plimbăm pe acolo, să vedem terase pe timpul verii şi să refacem cu totul felul în care gândim oraşul. Asta înseamnă pietonalizare”, a precizat Radu Mihaiu.

De asemenea, primarul a vorbit și despre proiectul reorganizare a spațiului cuprins între stația de metrou Obor și Piața Obor. ”Avem un proiect şi pentru Obor, în care, tot aşa, vrem să facem zonă pietonală între staţia de metrou Obor şi Piaţa Obor. De ce nu ar fi o zonă pietonală? De ce nu ar fi acolo plin de terase în care lumea să poată să ia masa? E o zonă tranzitată de peste 30.000 de oameni pe săptămână. Trebuie însă să plătim acest preţ, al faptului că va fi mai greu să găsim locuri de parcare şi va fi mai scump să găsim locuri de parcare”, a conchis primarul Sectorului 2.

Despre proiectul ”Orașul la scară umană”, marca GreenCommunity

Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" reprezintă un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023. Evenimentul este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.

”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș. Speakerii dezbaterii, moderate de Teodora Tompea (jurnalist DIGI24), au fost: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedinte Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Municipiului București), Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell), Radu Andronic (Director general FIP Consulting) și Andrei Corbet-Nits (Arhitect Doctorand SDA Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București).

Conferința și expoziția organizate de GreenCommunity, în perioada 20 – 22 mai 2023, la POINT, reprezintă cel de-al doilea episod al seriei de evenimente ”Orașul la scară umană”, prin care publicația promovează concepte de sănătate urbană prin dezbaterea unor probleme ale orașului cu impact asupra calității vieții locuitorilor.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă