Potrivit companiei clujene PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, controlul centralizat și monitorizarea sistemelor integrate dintr-o clădire inteligentă optimizează consumurile energetice și conduc la economii consistente de energie.
Astfel, consumul de energie termică poate fi redus cu un procent cuprins între 14 și 25%, iar consumul de energie electrică poate scădea cu până la 60%. Mai mult, controlul și monitorizarea corespunzătoare a sistemului de jaluzele a clădirii poate contribui la o reducere de 20-45% a consumului de energie, iar în cazul sistemului de ventilație reducerile de consum se situează între 20-45%.
„La baza acestor economii stă un sistem de control de tip BMS (Building Management System), care are rolul de a integra și gestiona majoritatea automatizărilor dintr-o clădire, cum ar fi sistemul HVAC (încălzire, ventilație, aer condiționat), controlul iluminatului sau al sistemului de umbrire și protecție solară, etc. Practic, orice colecție de gadget-uri, sisteme sau aparate care sunt conectate la o singură rețea și care pot funcționa independent și de la distanță înseamnă automatizarea unei clădiri sau case. Este important de reținut că fiecare sistem integrat și gestionat corespunzător joacă un rol important în economia finală de energie“, a declarat Remus Hațegan, Director Executiv PROMELEK XXI.
Potrivit afirmațiilor sale, Promelek XXI a implementat de-a lungul experienței sale sisteme BMS atât pentru proiecte rezidențiale de case smart, cât și pentru clădiri inteligente complexe de genul office, instituții publice sau clădiri logistice.
7 din 10 clienți optează pentru integrarea sistemului de încălzire
Reprezentând și una dintre cele mai importante funcții ale unei cădiri inteligente, integrarea sistemului de încălzire este printre cele mai solicitate soluții în rândul clienților, mai ales în ultima perioadă, când prețurile la gaz au crescut considerabil. Potrivit reprezentaților companiei, integrarea unui astfel de sistem generează atât creșterea confortului termic, cât și reducerea consumului de energie cu până la 25%. Un astfel de sistem a fost implementat și în cadrul sediului central Promelek XXI, în urma căruia compania a reușit, să mențină costurile cu încălzirea la nivelul lui 2021 în ciuda faptului că prețurile au crescut semnificativ în 2022.
A doua cea mai frecvent solicitată soluție este automatizarea sistemului de control al iluminatului, care are un potențial de reducere a consumului de energie între 25-60%.
Cererea pentru astfel de soluții continuă să crească, atât datorită faptului că utilizatorii încep să fie mai responsabili în gestionarea eficienței energetice, cât și pe fondul creșterilor prețurilor la energie și gaz. Declanșarea crizei energetice locale a generat o creștere pe segmentul sistemelor de climatizare integrate în BMS și care permit setarea temperaturilor și a regimului de funcționare, independent pe fiecare spațiu în parte.
„Sistemele de automatizare sunt încă relativ noi pentru România, spre deosebire de vestul Europei unde nivelul este mult mai ridicat, drept urmare există o tendință de creștere pe plan local. Dezvoltatorii imobiliari de spații office și comerciale sunt mai familiarizați cu variantele de automatizări, au înțeles necesitatea și beneficiile unui astfel de sistem și caută frecvent soluții pentru a reduce consumul de energie. La nivel rezidențial, însă, suntem încă într-o etapă incipientă, cu un potențial major de dezvoltare”, a completat Remus Hațegan.
Potrivit acestuia, în funcție de sistemele integrate în BMS și de mărimea clădirii, amortizarea unei astfel de investiții se poate realiza într-un interval cuprins între 1 și 5 ani.
Cum funcționează un sistem de tip BMS
Controlul temperaturii este una din cele mai importante funcții, iar prin implementarea unui sistem de control și monitorizare automatizat se obține atât confortul dorit, cât și o economie de energie. În ceea ce privește iluminatul, senzorii inteligenți generează un nivel de lumină corespunzător care conferă eficiență maximă și totodată economie de energie. Asigurarea unui flux constant de aer proaspăt se poate realiza, de asemenea, în mod automat, prin intermediul unor senzori care monitorizează nivelul de CO2, iar cu ajutorul unei stații meteo, sistemul va închide automat jaluzelele pentru a evita discomfortul termic. În cazul unei furtuni, rulourile exterioare se vor retrage în carcasă pentru a se preveni distrugerea lor.
Sistemul de control automatizat al unei clădiri inteligente permite, de asemenea, crearea unor scenarii pentru controlul iluminatului, încălzirii / răcirii, astfel încât la plecare / sosire sau în vacanță, să conducă la optimizarea consumului de energie.
Pe lângă eficientizarea consumului de energie, sistemele de automatizare aduc o serie de multiple avantaje, printre care se numără siguranța și confortul oferite de interconectarea termostatului clădirii, iluminatului, difuzoarelor audio, camerelor de securitate, sistemului de irigare, televizoarelor, încuietorilor, electrocasnicelor, etc. Tot acest sistem poate fi ușor gestionat de la distanță, de pe un smartphone sau tabletă.