Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ciprian Ciucu anunță cea mai mare investiție cu fonduri europene din istoria Sectorului 6. Proiectul de reciclare selectivă a deșeurilor a primit undă verde

Locuitorii Sectorului 6 din București vor avea posibilitatea, cel mai probabil din toamna anului viitor, să recicleze selectiv deșeurile, deoarece proiectul depus de instituție pentru construcția unor puncte de precolectare a gunoiului cu fonduri europene nerambursabile, prin programul POIM, a fost aprobat.

”Ne-a fost aprobat cel mai mare proiect cu fonduri europene nerambursabile din istoria Sectorului 6: nu mai puțin de 130 de milioane de lei! Banii vor fi folosiți pentru a realiza cel mai mare proiect de mediu/management integrat al deșeurilor din București, mai exact 886 de puncte de precolectare!

Dintre acestea, 743 vor fi subterane iar 143 supraterane. Vor fi securizate și automatizate, colectare pe 4 fracții: plastic și metal/ hârtie șicarton/ bio/ rezidual. Acești bani erau pe punctul de a fi pierduți pentru România, pentru București! Dar, printr-un efort fabulos, am reușit, împreună cu colegii mei, să primim această finanțare”, a anunțat primarul Ciprian Ciucu.

Edilul a explicat că urmează o perioadă extrem de grea, de încărcatăîn care primăria trebuie să organizeze licitațiile, caietele de sarcini pentru proiectare și execuție de astfel de lucrări. ”Sper doar să fie suficiente firme în țară care să aibă capacitatea de a livra și executa aceste echipamente și lucrări! Totul, doar până la sfârșitul anului 2023, când se termină exercițiul financiar 2014-2020.

Dacă nu avem totul până la sfârșitul anului 2023, pierdem banii. Volumul de muncă este enrom. Șansa de a ne civiliza și scăpa de mizeria tomberoanelor este pe măsură! Este primul proiect de o asemenea anvergură care poate contribui semnificativ ca România să nu intre în procedură de “infringement” cu Comisia Europeană din cauza faptului că nu deviem suficient de la groapă, că nu reciclăm!”, a subliniat Ciprian Ciucu.

Ciprian Ciucu, pentru GreenCommunity: ”Primele puncte de colectare ar putea să apară în toamna anului viitor”

”Avem un proiect major pentru care s-a muncit enorm, de la identificarea în teren a celor 1.000 spații dedicate amenajării punctelor de colectare până la realizarea documentației pentru fiecare punct în parte (studiu de fezabilitate, analiză cost/beneficiu, autorizații de mediu, etc.). Vorbim despre o grămadă de studii în spate pentru a primi finanțare”, a susținut Ciprian Ciucu, în cadrul unui interviu acordat publicației GreenCommunity în vara acestui an (Citește interviul integral aici).

Primarul puncta atunci care sunt pașii următori: ”Din discuțiile pe care le-am avut la nivel informal, este cel mai bun și complet proiect de finanțare depus prin POIM. În punctul acesta suntem după aproape doi ani de muncă non-stop. Eu sper că în toamnă o să primim răspunsul afirmativ pentru finanțarea proiectului, moment în care putem demara procedurile de achiziție de servicii de proiectare și de execuție a acestor puncte de colectare pe patru fracții.”

Cât despre termenul de finalizare al proiectului, Ciprian Ciucu a afirmat: ”Dacă reușim să finalizăm licitația în iarnă sau la începutul anului viitor, o să dureze partea de proiectare câteva luni (4-5), după care vom începe execuția propriu-zisă. Conform acestui calendar, dacă totul decurge bine, primele puncte de colectare ar putea să apară în toamna anului viitor.”

”Acest proiect poate deveni un model pentru întreaga Capitală, dar asta înseamnă multă muncă pe teren și multă tenacitate. Absurd este că legislația îți cere autorizație de construcție pentru fiecare punct de colectare în parte.”, a mai menționat edilul.

Credit foto: Ciprian Ciucu, pagina personală de Facebook

Total
0
Shares
Pe aceeași temă