Creșterea exponențială a prețurilor la energie la nivel internațional din ultimii doi ani a scos în evidență importanța pe care o joacă independența energetică pentru orice tip de afacere și a creat un context favorabil investițiilor în producția de energie verde, care acum se pot recupera în 3-5 ani, față de 15-20 de ani în 2020, a atras atenția Ionuț Encescu, Head of Products and Digital Innovation Hub, First Bank, în cadrul Conferinței ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă”, care s-a desfășurat marți, 28 iunie, la Marmorosch Bucharest.
”Când discutăm despre sustenabilitate avem în vedere automat perspectiva altruistă a naturii noastre – să facem astfel încât să fie bine pentru planetă, pentru generațiile următoare, ceea ce este lăudabil. Însă, eu cred că în ultima vreme a început să apară și motivația pur-egoistă. De ce spun asta? Gândiți-vă la următorul lucru: acum doi ani de zile, prețul mediu al energiei electrice (n. r. – în 2020) era undeva la 50 euro/MWh. Anul trecut, media a fost undeva la 550-560 lei, adică 100 și ceva de euro/MWh, iar anul acesta a sărit deja de 200 de euro/MWh. Apropo de motivația egoistă, practic aici apare o alegere, dacă costurile cu energia reprezintă o pondere mare în costurile unui business, deja nu mai e o chestiune de altruism, ci una de supraviețuire a afacerii, iar montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie verde este cea mai bună soluție”, a subliniat Ionuț Encescu.
Acesta a explicat că dacă acum doi ani de zile o investiție în panouri fotovoltaice se recupera în 15-20 de ani, acum ea se poate recupera între 3 și 5 ani, în funcție de parametrii tehnici ai investiției, de consum etc. ”M-am pregătit să vin și cu un exemplu concret: dacă ai o factură de energie electrică undeva la 2.000 de euro/lună, fără TVA, asta înseamnă că ajungi la un consum anual de 25.000 de euro, fără TVA. Ca să îți acoperi în totalitate consumul de energie trebuie să faci o investiție în panouri solare de aproximativ 100.000 de euro, care se traduce într-un cost anual în jurul sumei de 20.000 de euro. Se ajunge în situația în care, dacă nu faci nimic, plătești aproximativ 25.000 de euro/an, dacă faci investiția asta ajungi să plătești mai puțin”, a precizat oficialul First Bank.
First Bank a lansat la începutul lunii aprilie 2022 primele sale credite verzi prin intermediul cărora ajută companiile să-și reducă unul dintre costurile curente importante, respectiv costul cu energia electrică, asigurând astfel o dezvoltare durabilă și contribuind la dezvoltarea sustenabilă a business-urilor. De asemenea, First Bank oferă creditele verzi cu cost zero în primele 3 luni (până când sistemul începe să producă și astfel să acopere costurile), urmând – ca din luna a patra – clientul să plătească dobânda redusă la aproape jumătate din marjele standard ale băncii.
Montarea panourilor fotovoltaice poate întâmpina întârzieri din cauza lanțului de aprovizionare
”Am învățat consilierii din rețeau noastră să vorbească despre domeniul acesta al sustenabilității și proiectelor verzi și să înțeleagă avantajele. Am creat un produs specific pentru zona asta și am creat și o rețea de parteneri și ținem legătura cu ei. Partenerii sunt cei care fac montajul panourilor solare și care creează propriu zis aceste proiecte”, a mai spus managerul băncii.
Ionuț Encescu a dezvăluit că în acest moment provocarea foarte mare pentru companiile care asigură montajul panourilor fotovoltaice este că este o presiune enormă asupra lanțului de aprovizionare. ”Cei care nu se vor mișca repede vor vedea că va fi din ce în ce mai greu să facă proiectul. Și dacă ar avea banii cash acum, vor ajunge să plătească și să li se facă proiectul în 6 luni – un an de zile. Pentru că, România este o picătură în oceanul acesta al consumului și al proiectelor de panouri fotovoltaice”, a explicat bancherul. În toată Europa există acest trend, există o cerere enormă pentru panouri fotovoltaice și pentru celelalte periferice utilizate în aceste proiecte.
Finanțarea energiei verzi, vitală pentru dezvoltarea sustenabilă a oricărui sector economic
Obținerea independenței energetice a business-ului transcende toate industriile. Optimizarea consumului de energie și eficiența energetică este una dintre aceste activități care sunt necesare și vitale pentru dezvoltarea sustenabilă a tuturor industriilor.
”Tocmai de aceea, la First Bank, am optat pentru lansarea unui credit verde personalizat pentru a răspunde acestei nevoi din economia românească și, astfel, a devenit unul dintre focusurile noastre. Cu acest produs, acoperim toate segmentele economiei, de la zona de mobilitate, de transport electric până la clădirile eficiente energetic sau utilizarea eficientă a resurselor, adică zona de economie circulară”, a evidențial Ionuț Encescu.
În opinia sa, o altă mare oportunitate pentru tranziția verde a economiei este cea legată de fondurile europene în general, nu doar PNRR-ul, ci și cadrul financiar multianual 2021-2027, unde, centrul va fi tot în zona sustenabilității și a digitalizării.
Evenimentul ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este un proiect dezvoltat de GreenCommunity și BankingNews, cu susținerea Asociației Române a Băncilor, în calitate de Partener Instituţional, și BCR, BRD Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și First Bank – Parteneri Finanțare Sustenabilă.