Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Vin banii europeni pentru transportul public din București. Lista de cumpărături a Primăriei: 100 de troleibuze articulate, 79 de tramvaie și 50 de kilometri de șine modernizate

În următoarea perioadă, Bucureștiul va beneficia de sume consistente din fonduri europene, ce vor fi destinate proiectelor de mobilitate urbană și în special modernizării transportului public. La următoarea ședință de Consiliu General, din 30 iulie, vor fi dezbătute și supuse la vot mai multe proiecte de hotărâre, care reprezintă practic ”lista de cumpărături” a Primăriei Capitalei cu banii europeni – 385 de milioane de euro – din Programul Regional București–Ilfov 2021–2027, Prioritatea 4 – Mobilitate urbană sustenabilă.

Bucureștiul își cumpără primele troleibuze articulate

Unul dintre proiectele de hotărâre ce vor fi supuse la vot vizează achiziția a 100 de noi troleibuze cu autonomie, de data această însă vorbim despre troleibuze lungi, articulate, de 18 metri, un mijloc de transport care nu există în acest moment în București.


Citește și: Primăria Capitalei consultă piața pentru a achiziționa 100 de troleibuze noi articulate, mai lungi decât cele care circulă deja în București


Traseele propuse în studiul de oportunitate pentru operaționalizarea cu troleibuze articulate cu autonomie:

  • 381
  • 382
  • 85
  • 86
  • 69
  • 62

În studiul de oportunitate se propun și măsuri complementare, precum amenajarea unor benzi unice dedicate transportului public.

Tot în document, se mai precizează că, urmare a cercetării de piață, rezultă o valoare estimată de achiziție pentru un troleibuz din gama de 18 metri cu autonomie de minim 20 km de 997.500 euro, preț fără TVA.

Capitala vrea și 250 de tramvaie noi, ne permitem 79 deocamdată

Un alt proiect pe care Primăria Capitalei l-a anunțat încă din 2023 trecut este înnoirea întregii flote de tramvaie a Bucureștiului prin achiziția a 250 de astfel de mijloace de transport în comun moderne. Implementarea proiectului va începe practic odată cu obținerea finanțărilor europene prin achiziția a 79 de tramvaie noi cu lungimea de 36 de metri.


Citește și: Primăria Municipiului București va cumpăra 250 de tramvaie noi. Nicușor Dan, întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale despre posibilitatea finanțării achiziției


Este practic o etatizare a proiectului inițial: Vor fi cumpărare pentru început 63 de tramvaie și încă 16 special pentru noua linie de tramvai care se construiește pe Prelungirea Ghencea – de asemenea și construcția liniei de tramvai ar urma să se facă tot cu fonduri europene. Probabil că restul tramvaielor prevăzute în studiul de oportunitate vor fi cumpărate în funcție de alocările bugetare și apariția unor noi finanțări.

Un amănunt interesant este că studiul de oportunitate a fost revizuit, iar Primăria a renunțat la ideea de a achiziționa tramvaie de 45 de metri. Acum, se prevede doar achiziția de tramvaie de 36 și 27 de metri – 100 de tramvaie unidirecționale de 36 de metri și 150 de tramvaie de 27 de metri, dintre care 50 vor fi bidirecționale (inițial, erau prevăzute doar 10 tramvaie bidirecționale, dar Primăria consideră că sunt necesare mai multe, în special în condițiile lucrărilor la infrastrucutra de tramvai ce vor avea loc în anii următori).

50 de kilometri de șine și 2 depouri, modernizate tot cu fonduri europene

Cei 50 de kilometri de linii de tramvai care au mare nevoie de modernizare: despre acest proiect se vorbește deja de câțiva ani, însă prea puține șantiere au început până acum, deși contractele pentru lucrări sunt semnate cu diverși constructori. Problema a fost de buget, însă se pare că odată cu finanțările europene, aceasta se remediază.

Până acum, din șinele de tramvai care au nevoie de modernizare, a fost finalizat un singur segment, de aproximativ 400 de metri pe Strada Nicolae Teclu. Se mai lucrează la linia 5, pe Barbu Văcărescu, încă de anul trecut. Lucrările trebuiau să fie gata de la începutul acestui an, însă întârzierile la plată din partea Primăriei și dificultățile tehnice întâmpinate de constructor prelungesc așteptarea pentru redeschiderea segmentului. Nu în ultimul rând, se mai lucrează la schimbarea șinei pe Bd. Expoziției, unde constructorul PORR a început lucrările în luna aprilie pe banii proprii, în așteptarea obținerii fondurilor europene (detalii aici).

Tot cu ajutorul fondurilor europene, Primăria mai vrea să modernizeze – practic, să refacă de la 0, două depouri din Capitală: Colentina și Titan.


Mai multe detalii: FOTO/VIDEO. Cum vor arăta depourile Colentina și Titan după modernizare. Consiliul General a aprobat proiectele de peste 1 miliard de lei

Total
0
Shares
Pe aceeași temă