Un sondaj realizat de organizația UNICEF și agenția de cercetare Gallup, în contextul Summitului COP28 din Dubai, dezvăluie că majoritatea copiilor și a tinerilor lumii au auzit de schimbările climatice.
Potrivit sondajului global, în medie, 85% dintre tinerii chestionați, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, provenind din 55 de țări, au declarat că au auzit de schimbările climatice.
Cu toate acestea, doar jumătate dintre respondenți au înțeles corect definiția schimbărilor climatice, inclusă în Convenția-cadru a Națiunilor Unite. Aproximativ 50% au ales corect varianta care se referă la “fenomene meteorologice mai extreme și o creștere a temperaturii medii globale ca urmare a activității umane”, în timp ce restul au optat pentru “schimbări sezoniere ale vremii care au loc în fiecare an”.
Cele mai slabe cunoștințe referitoare la schimbările climatice, conform studiului, s-au înregistrat în rândul tinerilor din țările cu venituri medii inferioare și mici – cele mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice – precum Pakistan (19%), Sierra Leone (26%) și Bangladesh (37%).
Rețelele sociale – principala sursă de informare pentru 60% dintre tineri
Pe lângă schimbările climatice, acest studiu investighează alte două probleme persistente care afectează copiii și tinerii: încrederea în informații și constrângerile generate de schimbările politice într-o lume globalizată.
În ceea ce privește încrederea în informații, rezultatele arată că 60% dintre tinerii chestionați folosesc rețelele sociale drept principala sursă de știri și de informații, însă doar 23% dintre ei au încredere în informațiile de pe aceste platforme. De fapt, rețelele sociale reprezintă sursa de informații cu cea mai mică credibilitate dintre toate instituțiile incluse în sondaj.
În plus, datele reflectă impactul globalizării asupra acestei generații, 27% dintre tinerii respondenți identificându-se drept cetățeni ai lumii. Aceasta reprezintă o proporție mai mare decât oricare altă grupă de vârstă inclusă în sondaj, subliniind astfel o conștientizare semnificativă a cetățeniei globale în rândul tinerilor.
Cum arată situația în România?
În România, conform sondajului, 89% dintre cei 83 de respondenți cu vârste între 15 și 24 de ani declară că au auzit de schimbările climatice. Dintre aceștia, 65% asociază schimbările climatice cu “fenomene meteorologice extreme și creșterea temperaturilor medii globale ca rezultat al activității umane”.
Când vine vorba de sursele de informații de încredere, 61% dintre tinerii români au indicat oamenii de știință, 59% medicii și lucrătorii din domeniul sănătății, iar 48% organizațiile religioase. Mass media este considerată de 24% drept o sursă de încredere, social media de 16%, iar guvernul național de doar 10%.
“Acest studiu oferă informații valoroase cu privire la modul în care percep copiii și tinerii trei provocări persistente care ne modelează lumea – acum și în viitor”, a declarat Joe Daly, partener principal în cadrul Gallup. “Este crucial să prezentăm perspectivele tinerilor. Acestea îi ajută pe actualii decidenți politici să înțeleagă nevoile și opiniile generațiilor viitoare într-o eră a schimbărilor rapide și a incertitudinii”, a mai transmis Daly.
În cadrul Summitului COP28 privind schimbările climatice, care se desfășoară în Dubai, UNICEF face apel la liderii mondiali să se asigure că deciziile luate protejează în mod deliberat copiii și permit investiții în copii, inclusiv în educația privind schimbările climatice, se arată într-un comunicat remis de organizație.
“Tinerii s-au numărat printre cei mai mari eroi în acțiunile demarate pentru a combate impactul schimbărilor climatice. Pe străzi sau în sălile de discuții, aceștia au îndemnat la acțiuni climatice, iar noi trebuie să depunem și mai multe eforturi pentru a ne asigura că toți copiii și tinerii înțeleg criza care planează asupra viitorului lor”, a transmis directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, așa cum informează comunicatul menționat anterior.
Toate datele sondajului, metodologia și raportul proiectului pot fi accesate pe această platformă interactivă, disponibilă în 10 limbi.
via UNICEF Romania
Credit foto: Ben Gingell / Shutterstock.com
Notă:
Cele 55 de țări incluse în Sondajul global 2023 al UNICEF și Gallup sunt: Afganistan, Africa de Sud, Argentina, Azerbaidjan, Bangladesh, Brazilia, Cambodgia, Camerun, Coasta de Fildeș, Columbia, Coreea de Sud, Egipt, Etiopia, Federația Rusă, Filipine, Franța, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, India, Indonezia, Irak, Japonia, Kenya, Liban, Malaiezia, Malawi, Mali, Maroc, Mexic, Mozambic, Myanmar, Nepal, Nigeria, Pakistan, Peru, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Senegal, Sierra Leone, Spania, Statele Unite ale Americii, Tadjikistan, Tanzania, Tailanda, Tunisia, Turcia, Uganda, Ucraina, Venezuela, Vietnam, Yemen și Zimbabwe.
Pentru cohorta de tineri din cele 55 de țări: marja medie de eroare pentru tinerii de 15-24 de ani din toate cele 55 de țări este de +-/7,6 % (în baza unui interval de încredere de 95% și a testării unui procent de 50%, care permite stabilirea nivelului maxim al marjei medii de eroare pentru o anumită mărime a eșantionului).