Timișoara este anul acesta capitală culturală europeană, alături de Eleusina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). Cu această ocazie, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, organizează un proiect ce aduce în prim-plan tema sustenabilității – o pepinieră la înălțime. Instalația, concepută de MAIO Architects și amplasată în Piața Victoriei, are menirea de a oferi o altă perspectivă asupra spațiului public al pieței și atrage atenția asupra patrimoniului botanic și a infrastructurii verzi din Timișoara.
De ce o pepinieră la înălțime?
Potrivit OAR Timiș, Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara este o instalație temporară, realizată dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia se vor putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului larg până la finalul anului și vor funcționa ca puncte de belvedere, oferind o perspectivă inedită asupra pieței. Totodată, fiecare nivel al pepinierei va spune povești ale Timișoarei și va acomoda multiple activități culturale.
Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuști și plante floricole la specii anuale (productive și ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timișoara sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol.
Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic în ceea ce înseamnă biodiversitatea urbană ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general, se arată în descrierea OAR Filiala Timiș.
Ce se va întâmpla cu plantele după demontare?
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a OAR Filiala Timiș, după demontarea instalației, toți arborii și arbuști vor fi replantați în scopul regenerării spațiilor verzi din Timișoara.
Prin componenta naturală, Pepiniera aduce în discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului.
Din ce fonduri a fost finanțat proiectul?
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și a fost finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Banca Transilvania și Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură.
Credit foto articol: Fotograf Marius Vasile – Facebook OAR / Filiala Timiș