Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

În bucătăria unui business sustenabil, despre măsurile care fac o afacere prietenoasă cu mediul. Interviu cu jurnalista Digi24 Teodora Tompea, proprietara Bragadeco

Pe Teodora Tompea o știm cu toții de la televizor, meseria de jurnalist propulsând-o în prim-plan la Digi24. Alături de prezentarea jurnalului de știri de la ora 16:00, Teodora Tompea este și moderatoarea și realizatoarea emisiunii ”Planeta ești tu”, dedicată schimbărilor climatice, poluării și sustenabilității.

Puțini știu însă că jurnalista Digi24 este și antreprenor, business-ul său, Bragadeco – o spălătorie ecologică de haine, fiind construit în spiritul sustenabilității. ”Am acordat mereu o atenție deosebită naturii și mediului înconjurător, lucru pe care l-am văzut acasă, la Iași”, subliniază Teodora Tompea, în cadrul unui interviu acordat publicației GreenCommunity, în care explică pe larg cât de greu este să dezvolți o afacere raportându-te la durabilitate și la protecția mediului înconjurător.

GreenCommunity: De ce a fost primordial conceptul de sustenabilitate în dezvoltarea business-ului Bragadeco și care sunt elementele care fac din Bragadeco o afacere prietenoasă cu mediul?

Teodora Tompea: Cred că vremurile în care trăim ne obligă să gândim, din toate punctele de vedere, tot mai mult sustenabil. Am acordat mereu o atenție deosebită naturii și mediului înconjurător, lucru pe care l-am văzut acasă, la Iași. Mama mea a vorbit despre ecologie în anii ‘90, când conceptul nu era popular în România. Am rămas cu această idee de a face bine planetei. Astfel că, odată cu lansarea emisiunii ”Planeta ești tu”, am inaugurat și spălătoria ecologică de haine – Bragadeco.

E un business de familie, pe care l-am deschis din necesitatea de a face bine comunității. La momentul acela, într-un oraș ca Bragadiru nu existau spălătorii ecologice de haine și ne-am dat seama că trebuie să aducem acest concept aproape de oameni. Ce facem noi protejează mediul pentru că tehnologia folosită este una ecologică. Detergenții sunt ecologici, prietenoși cu natura și pielea, fără compuși toxici, mașinile de spălat profesionale sunt optimizate astfel încât să reducă consumul de apă în funcție de țesătură și program, reciclăm umerașele, ii încurajăm pe clienți sa fie atenți la cum folosesc hainele și cât de des le igienizează. Sperăm ca pe viitor să facem și clădirea să fie eficientă energetic, astfel încât să avem un business cât mai verde.

Cred că e chiar mai simplu să dezvolți de la bun început o afacere sustenabilă

GreenCommunity: Cât de greu este să dezvolți o afacere raportându-te la sustenabilitate, ce presupune un asemenea proces și cât de mult diferă planul de afaceri și investițiile necesare față de un business comun?

Teodora Tompea: Răspunsul e departe de a fi în totalitate obiectiv pentru că, din păcate, am deschis Bragadeco cu doar câteva luni înainte de a începe pandemia, așa că planul inițial a fost dat peste cap, investiția a fost amortizată mult mai greu, adaptarea la noile nevoi a fost puțin diferită față de ce am estimat în primă fază. Nu este deloc greu dacă îți dorești asta. Cred că e chiar mai simplu să dezvolți de la bun început o afacere sustenabilă.

Nu știu ce înseamnă un business comun, nu am avut alte experiențe de acest fel până acum, mi-ar fi tare greu să fac o comparație care sa fie reală. Însă sunt de părere că nu sustenabilitatea te încurcă în procesul de implementare și apoi dezvoltare, ci multe alte aspecte birocratice sau financiare.

GreenCommunity: Cum percep clienții curățătoriei Bragadeco ideea de business sustenabil? Există oameni și firme care apelează la serviciile Bragadeco tocmai pentru că le garantați că activitatea companiei țintește protecția mediului înconjurător?

Teodora Tompea: Ne bucurăm și suntem recunoscători pentru clienții fideli, clienți care în ultimii trei ani au fost alături de noi și au venit cu încredere la Bragadeco. Cred că oamenii pun tot mai mult accent pe serviciile de calitate și pe timpul lor liber. Asta oferim la Bragadeco și mă bucur ca am găsit în micul oraș din Ilfov atât de multă lume care să aprecieze ce facem noi acolo.

Vrem să transformăm clădirea și mai mult, într-una eficientă energetic, care să producă energie

Cred că pachetul de servicii este cel care atrage publicul, pentru că avem încă nevoie să ne adaptam și nevoilor noastre și nevoilor planetei. Iar oamenii apreciază tocmai această grijă completă pe care o oferim. Grija chiar este foarte valoroasă și ar trebui să ne preocupe cât mai mult. Avem și colaborări cu firme care lucrează cu noi, firme și ele, sustenabile și verzi.

Teodora Tompea a fost moderatorul conferinței ”Orașul la scară umană – Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, organizată de publicația GreenCommunity

GreenCommunity: Care sunt planurile de viitor pentru dezvoltarea afacerii pe același drum al sustenabilității? Ce măsuri aveți în vedere pentru a complete aspectele ce țin de protecția mediului?

Teodora Tompea: Pe termen lung, să creștem capacitatea de funcționare a spălătoriei, să avem echipamente cu o eficiență energetică superioară, să transformăm clădirea și mai mult, într-una eficientă energetic, care să producă energie, să încurajăm și să educăm clientela să fie și mai responsabilă.

Oamenii încep să își dea tot mai mult seama de lucrurile care țin de climă, natură, planetă

GreenCommunity: În calitatea ta de Jurnalist/Prezentator Digi24, mai cu seamă prin intermediul emisiunii “Planeta ești tu”, ai posibilitatea de a lua pulsul societății românești în ceea ce privește sustenabilitatea și economia verde. Raportându-te la experința profesională, spune-mi cât de importante sunt, cu adevărat, problemele de mediu pentru români? Cum percepi relația românilor cu sustenabilitatea și durabilitatea?

Teodora Tompea: Oamenii încep să își dea tot mai mult seama de lucrurile care țin de climă, natură, planetă. Unii prin educație, alții prin puterea exemplului, alții forțați de fenomenele meteo. Nu e ușor să schimbi sau să modelezi o societate care trăiește după aceleași obiceiuri de zeci de ani, dar nu e nici imposibil să faci asta. E nevoie de multă răbdare, implicarea comună a autorităților, comunităților, a fiecărei persoane în parte.

La Planeta ești tu încercăm să le arătăm telespectatorilor cum putem face lumea în care trăim mai bună, mai curată. E un demers care începe să dea roade. De altfel, la Digi24, suntem extrem de atenți cu ceea ce înseamnă o societate sănătoasă și sustenabilă, din toate punctele de vedere. Și cred că vom reuși.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă