Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cum a ajuns Suceava pe lista selectă a celor 100 de orașe inteligente și verzi din Uniunea Europeană. Interviu cu primarul Ion Lungu

Comisia Europeană a anunțat de curând lista celor 100 de orașe din Uniunea Europeană care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, așa-numita misiune „Orașe”. Reprezentatele României pe această listă selectă sunt municipiile București, Cluj-Napoca și Suceava, programul constituind un pilon important în strategia de dezvoltare a acestor orașe. Chiar dacă se poate spune că nominalizarea municipiului Suceava de către Comisia Europeană a luat prin surprindere o parte a opiniei publice din România, în lumina evoluției orașului din ultimii ani în privința implementării politicilor de dezvoltare durabilă, desemnarea se poate dovedi oportună.

GreenCommunity a discutat cu edilul din Suceava, Ion Lungu, pentru a afla care este abordarea orașului pe linia provocărilor ce țin de schimbările climatice și de ce și-a concentrat atenția pe adoptarea principiilor de sustenabilitate și durabilitate. ”Decizia de a ne îndrepta către conceptele de SMART CITY și GREEN CITY a fost luată și asumată acum mai bine de 15 ani. În mod natural, Suceava a făcut pași importanți pe acest drum, parcursul viitor fiind ireversibil. Este o certitudine că Suceava se dezvoltă, că la Suceava se întâmplă lucruri frumoase, că perspectivele și viitorul se arată în tonuri cât se poate de optimiste și încurajatoare”, ne-a precizat Ion Lungu. Primarul municipiului Suceava vorbește pe larg despre pașii concreți pe care orașul i-a urmat până acum și ce planuri are în cadrul misiunii ”Orașe” promovată de Comisia Europeană.

GreenCommunity: Orașul Suceava, alături de București și Cluj-Napoca, a fost desemnat de Comisia Europeană între cele 100 de orașe din Uniunea Europeană care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, așa-numita misiune „Orașe”. Ce înseamnă pentru Municipiul Suceava evaluarea pozitivă a candidaturii pentru acest proiect al Comisiei Europene? Care sunt proiectele ce urmează a fi finanțate în cadrul acestui program și ce investiții totale presupun? Cum se dezvoltă și implementează conceptul de „Smart City” la nivelul municipiului Suceava?

Ion Lungu: În data de 28.04.2022 fost anunțată lista celor 100 de orașe selectate ca urmare a finalizării procesului de selecție în cadrul programului Horizon Europe, Misiunea „Orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei” – 100 de orașe neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030. Astfel, a fost selectat municipiul Suceava între cele 100 de orașe ce vor deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030 din cele 377 de orașe din toate statele membre UE, precum și nouă țări asociate și asociații de negociere care au depus o aplicații.

Următoarea etapă este cea de întocmire, semnare și implementare de către fiecare oraș participant a ”Climate City Contract”. Contractele vor stabili planuri pentru ca orașul să obțină neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030 și vor include un plan de investiții. Acestea vor fi create împreună cu actorii locali (firme de consultanță, mediu privat, mediu academic, societatea civilă) și cetățeni, cu ajutorul unei Platforme a Misiunii (care este condusă în prima fază a Misiunii de proiectul NetZeroCities).

În cadrul primului apel al Misiunii ce oferă sprijin orașelor selectate pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030, bugetul orientativ global este de 117 milioane de euro. Acțiunile din cadrul apelului vor acoperi o gamă largă de subiecte, cum ar fi planificarea și proiectarea urbană pentru orașe neutre din punct de vedere al impactului asupra climei, mobilitatea urbană durabilă, zone cu energie pozitivă și curată. În plus, Horizon Europe va investi aproximativ 350 de milioane de euro în acțiuni de cercetare și inovare conexe Misiunii (de exemplu, în mobilitate, energie, planificare urbană) în perioada 2021-2023.

Trofeu de excelență pentru proiectul „Sistem integrat de transport public în municipiul Suceava”

GreenCommunity: Cum se raportează orașul Suceava la tranziția verde, care sunt pașii concreți în această direcție și ce proiecte sau planuri de viitor există? În ce fel sunt încurajate demersurile de dezvoltare sustenabilă, cum se implică administrația locală din Suceava în acest domeniu și ce exemple de investiții de proiecte durabile din municipiul Suceava ne puteți oferi?

Ion Lungu: Alăturându-se Misiunii UE, municipiului Suceava are în vedere reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, creșterea eficienței energetice la nivel local și creșterea calității vieții în municipiul Suceava. Selectarea municipiului Suceava între cele 100 de orașe neutre climatic determină obținerea de asistența tehnică din partea specialiștilor Uniunii Europene în vederea elaborării unui program concret de măsuri și inițiative ce privesc eficiența energetică și reducerea impactului negativ al activităților antropice (trafic, clădiri, termoficare, deșeuri).

Astfel, municipiul Suceava, în cadrul acestui program Horizon Europe, are posibilitatea să obțină fonduri nerambursabile pentru proiecte incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Urbane Funcționale Suceava, care vizează:

  • Reabilitarea și creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și rezidențiale
  • Reabilitarea sistemului de transport și distribuție a agentului termic pentru încălzire
  • Utilizarea surselor de energie alternativă pentru iluminat public, clădiri publice și rezidențiale
  • Producerea de energie din surse alternative (panouri fotovoltaice, energie eoliană)
  • Eficientizarea sistemului de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor municipale
  • Extinderea sistemului de transport public electric la nivelul zonei urbane funcționale
  • Sisteme inteligente de management al traficului (undă verde, prioritate pentru transport public și mijloace de transport nemotorizat/alternativ)
  • Facilități pentru deplasarea cu bicicleta și pentru alte mijloace de transport alternativ (pietonal, mașini electrice/hibrid).

Este deja un lucru cunoscut că municipiul Suceava este un exemplu de bună practică la nivel național și nu numai, astăzi pe străzile și bulevardele orașului circulă un număr de 40 de autobuze și microbuze electrice. În luna septembrie a acestui an, când vor mai sosi 15 autobuze electrice deja contractate de la firma Solaris, Suceava va deveni primul municipiu reședință de județ din țară cu un transport public local 100% electric și ecologic.

De altfel, pentru această importantă realizare, Suceava a primit trofeul de excelență pentru proiectul „Sistem integrat de transport public în municipiul Suceava” în cadrul galei Smart City Industry Awards (SCIA).

Municipalitatea suceveană este prietenoasă cu proprietarii de mașini eletrice încurajând și sprijinind achiziția acestora prin oferirea unor facilități precum: 5 ani încărcare gratuită de la stațiile de încărcare ale primărie, fără taxe și impozite și nu în ultimul rând loc de parcare gratuit pe raza municipiului.

Țin să menționez că la această dată Suceava deține 28 de stații de încărcare dispuse în toate cartierele municipiului iar în următoarele două luni printr-un proiect finanțat de Fondul Național de Mediu vor mai fi montate încă 7 stații duble de încărcare.

Pentru acest lucru, la începutul lunii mai, Suceava a primit onorantul titlu de „BEST ELECTRIC CITY”, acest premiu fiind acordat în urma unei analize minuțioase a reprezentanților industriei de mașini electrice cât și a specialiștilor din Ministerul Mediului și din mediul universitar național.

”Prin proiectele pe care le vom depune, Suceava va face un pas uriaș către conceptul de ORAȘ VERDE”

GreenCommunity: Ce poate fi modificat în planificarea unui oraș pentru a deveni un spațiu mai prietenos cu mediul înconjurător și îndreptat spre nevoile oamenilor și ce schimbări au fost sau urmează a fi asumate de administrația locală din Suceava? Ce decizii sunt necesare pentru a încuraja mobilitatea sustenabilă într-un oraș și cum este abordată această temă la nivelul municipiului Suceava?

Ion Lungu: Așa cum am menționat în cuprinsul acestui interviu, tranziția către un oraș verde și inteligent presupune niște pași concreți, o adevărată „foaie de parcurs” unde sunt asumate niște obiective și termene concrete de realizare a lor. Până acum, așa cum am arătat, am îndeplinit aceste obiective.

Întotdeauna mi-a plăcut principiul democrației participative în sensul că modelele majore pentru municipiul Suceava au fost luate în acord cu cetățenii municipiului Suceava, cu membrii Consiliului local, cu societatea civilă, cu Ordinul Arhtecților și cu specialiști din toate instituțiile statului care au competențe pe acest subiect.

Mi se pare relevant să aduc în discuție un fapt concret: în patrimoniul municipiului Suceava au intrat 143,9 ha de pădure-parc. Prin proiectele pe care le vom depune pentru modernizarea și amenajarea acestora, Suceava va face un pas uriaș către conceptul de ORAȘ VERDE. Tratăm cu maxim interes și responsabilitate acest obiectiv important pentru că de buna realizare a acestuia se vor bucura zeci poate chiar sute de generații viitoare.

Închei prin a vă spune că decizia de a ne îndrepta către conceptele de SMART CITY și GREEN CITY a fost luată și asumată acum mai bine de 15 ani. În mod natural Suceava a făcut pași importanți pe acest drum, parcursul viitor fiind ireversibil. Este o certitudine că Suceava se dezvoltă, că la Suceava se întâmplă lucruri frumoase, că perspectivele și viitorul se arată în tonuri cât se poate de optimiste și încurajatoare.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă