Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Studiu Ambasada Sustenabilității: 6 din 10 români spun că trăiesc fără siguranța zilei de mâine. Principalii responsabili menționați: instituțiile statului și politicienii

Cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității, marcată pe data de 27 octombrie, ONG-ul Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a realizat un studiu prin care a explorat cum percep românii siguranța zilei de mâine și cât de valida este sintagma “Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine”, prin corelarea nevoilor exprimate de cetățeni cu Obiectivele de Sustenabilitate definite de Națiunile Unite.

Potrivit rezultatelor cercetării, 6 din 10 români relatează că trăiesc fără siguranța zilei de mâine. Principalii responsabili menționați sunt instituțiile statului și politicienii.

În plus, studiul dezvăluie că românii percep siguranța zilei de mâine în termeni de: 

  • salarii echitabile, adaptate la prețuri (72%);
  • un sistem de sănătate pe care să te poți baza (71%);
  • stabilitatea locului de muncă/financiară (70%);
  • sănătatea personală și a celor din jur (68%); 
  • un sistem de învățământ calitativ, cu profesori bine pregătiți, dotări necesare etc. (60%);
  • fără criminalitatetâlharioameni ai străzii periculoși (57%);
  • o țară puternică din punct de vedere financiar (52%).

Ierarhia temelor de sustenabilitate – urgența pentru siguranța zilei de mâine

ASR înștiințează că, în funcție de urgența percepută de către respondenți, cele 8 teme de sustenabilitate abordate în cadrul studiului au înregistrat proporțiile din graficul de mai jos:

  • Locul 1 – “Sănătate și bunăstare”

Conform rezultatelor studiului, prezentate de Ambasada Sustenabilității în România, aspectele care au cea mai urgentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: accesul și încurajarea pentru analizele periodice gratuite / la prețuri accesibile, pentru toți oamenii (69%), urmată îndeaproape de infrastructură medicală bine pusă la punct (clădiri renovate și curate, aparatură, toalete, număr de ambulanțe) și de medicamente accesibile pentru toți oamenii (56%).

  • Locul 2 – “Munca decentă și creștere economică”

Chestiunile care au cea mai stringentă nevoie de a fi îmbunătățite sunt: creșterea salariului minim pe economie (58%), respectarea echilibrului între viață profesională și timp liber (57%), condiții sigure de muncă pentru toată lumea (56%).

  • Locul 3 – “Educația de calitate”

Privitor la subiectul educației, studiul dezvăluie că structurile care au cea mai grabnică nevoie de a fi dezvoltate, așa cu reiese din rezultatele studiului, sunt: infrastructură școlară bine pusă la punct, cu școli renovate, dotate cu manuale, calculatoare, săli de sport (59%), pregătire pentru locuri de muncă actuale, de viitor, ancorate în realitate (55%), o programă școlară actualizată, mai puțin stufoasă, mai practică etc. (55%).

Detalii despre realizarea studiului

După cum informează ASR, studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției IZI Data ca partener de cercetare și a inclus atât o componentă calitativă (2 focus grupuri desfășurate online, cu participanți femei și bărbați cu vârste între 20 – 30 ani, din mediul urban și rural), cât și cantitativă (1009 chestionare autoadministrate CAWI, reprezentative la nivel național urban-rural, bărbați și femei cu vârsta între 18 și 64 ani, utilizatori de internet, în perioada 13 – 20 octombrie 2023). 

Rezultatele detaliate ale studiului pot fi consultate la acest link.

“Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine”

ASR a informat că studiul prezentat este o componentă importantă a campaniei de conștientizare “Sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. Nu o putem lăsa în voia sorții”, lansată cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității, celebrată pe data de 27 octombrie. Campania este realizată de organizația non-profit Ambasada Sustenabilității în România.

Astăzi, 27 octombrie, este Ziua Națională a Sustenabilității. Începând cu acest an, Ziua Sustenabilității în România este recunoscută oficial de statul român. Folosim acest prilej pentru a le spune românilor că sustenabilitatea este siguranța zilei de mâine. […] O națiune sustenabilă, sănătoasă și prosperă, poate fi construită numai cu predictibilitate și doar având siguranța zilei de mâine”, a declarat Dragoș Tuță, Fondator și Președinte, Ambasada Sustenabilității în România.

Potrivit autorilor studiului, în societatea românească există o teamă de viitor generalizată, cauzată de sentimentul “nesiguranței zilei de mâine”, generat de multiple probleme sistemice. Plecând de la această realitate, campania a fost construită în jurul a opt dintre cele mai stringente subiecte pentru societatea românească actuală: sărăcie, foamete, sănătate și bunăstare, educație de calitate, muncă decentă și creștere economică, reducerea inegalităților, orașe și comunități durabile, acțiune pentru schimbările climatice.

Despre Ambasada Sustenabilității în România

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) un ONG independent cu scop nelucrativ, nonprofit și apolitic înființat în 2015. Organizația promovează modelul economic în care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică și profitul.

Ambasada creează cadrul de colaborare între companiile private, instituțiile statului, societatea civilă, comunitățile și cetățenii implicați pentru ca românii să trăiască într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.

via Ambasada Sustenabilității în România

Total
0
Shares
Pe aceeași temă