În Oradea a fost inaugurată, miercuri, 15 noiembrie, o stație termică pe bază de apă geotermală, unică în România.
Potrivit unui comunicat remis de municipalitatea orădeană, de noul sistem de încălzire vor beneficia aproximativ 5.000 de locuitori ai cartierelor Ceyrat și Blajovici – Octavian Goga, respectiv un total 1.600 de apartamente, precum și noua Sală Polivalentă Oradea Arena.
Primarul municipiului, Florin Birta, a explicat modalitatea prin care funcționează noua stație termică: “În proiectul de față, apa geotermală este extrasă prin forajul din incinta Universității. Aici, în stație, se prepară agentul termic și tot ceea ce pleacă de aici se reinjectează într-un puț de reinjecție în cartierul Ceyrat – deci nimic nu se aruncă, totul se refolosește”.
Edilul a reamintit că în Oradea există și alte proiecte legate de apa geotermală: “Așa cum se știe, avem și alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal și Geotermal Ioșia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puțin dependenți de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în rețea va crește de la 5% la 15%”.
Sistem unic în România, cu pompe de căldură
Elementul de eficiență energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit absorbția unei cantități suplimentare de căldură din apa geotermală.
“Partea de noutate a acestei investiții constă în faptul că avem o eficiență energetică, mărită prin utilizarea unei așa-numite “trepte 2 de putere”, pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară din apă geotermală, astfel încât apa geotermală intră în stație cu o temperatură de 82 grade Celsius și reușim să o reinjectăm cu 20 de grade Celsius. Este un element de noutate unic deocamdată în România”, a înștiințat managerul de proiect, Daniel Ţigan, din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI).
Stația de apă geotermală, realizată cu fonduri norvegiene
După cum informează Primăria Oradea, proiectul a fost realizat prin “Programul pentru energie în România”, finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia 2014‐2021. Valoarea totală a investiției a fost de 3,8 milioane de euro, din care 1,7 milioane de euro fonduri nerambursabile. Diferența a fost asigurată din fondurile proprii ale municipiului.