International Forest Stadium este propunerea dezvoltată de Stefano Boeri Architetti, împreună cu o echipă multidisciplinară din care au făcut parte ARUP, Fabio Novembre și Balich Wonder Studio, în contextul competiției anunțate în 2019 de echipele Inter și AC Milan, pentru noul Stadion Milano.
Deși proiectul nu a câștigat competiția, acesta a fost prezentat publicului în 2022 pentru a aduce o contribuție la dezbaterea publică iscată din dorința de a realiza un nou monument al fotbalului în Milano. Totuși, propunerea Stefano Boeri Architetti reprezintă un exemplu de cum poate arăta acest tip de infrastructură atunci când este proiectată în relație strânsă cu natura.
Stadionul, centru de atracție într-un cartier dedicat sportului
Din punct de vedere urbanistic, noul stadion s-ar ridica în cadrul unui sistem extins – un cartier sportiv și de agrement de peste 800 de hectare din districtul San Siro. Un element esențial al proiectului – și un punct de inovație față de concurență – este relocarea tunelului Patroclus, care ar permite construirea noului stadion în mijlocul unui parc urban public de 4,5 hectare: astfel, noul Stadion ar urma să fie construit la o distanță corespunzătoare față de reședințele care se ridică în jurul zonei, respectându-le nevoile și garantându-le confortul locuitorilor.
Zona proiectului mai include, împreună cu facilitatea sportivă, o serie de servicii și funcțiuni publice și semipublice (birouri, hotel, centru de conferințe, spații comerciale), menite să îmbunătățească mixul funcțional și să încurajeze utilizarea continuă a zonei.
Natura devine protagonistă în experiența fotbalistică
La nivel arhitectural, proiectul reprezintă un stadion-pădure. Astfel, copacii înconjoară terenul și tribunele, iar natura vie devine protagonistă în experiența fotbalistică și creează un nou peisaj urban pentru toți cetățenii, se arată în descriere casei de arhitectură Stefano Boeri.
Stadionul este proiectat să găzduiască 5.700 de metri pătrați de acoperișuri verzi orizontale, 7.000 de metri pătrați de fațade verzi cu 3.300 de copaci și 56.300 de arbuști din 70 de specii diferite, care se preconizează că vor absorbi 162 de tone de CO2 în fiecare an.
Dacă ar fi realizat, un astfel de stadion ar deveni practic un plămân verde pentru metropolă și un loc de conexiune verde în țesutul urban, capabil să contribuie la curățarea aerului, absorbția prafului fin și atenuarea temperaturii cartierului, datorită reducerii efectului „insulă de căldură”.
Pe lângă reducerea emisiilor, un alt factor important al proiectului este reducerea consumului de energie. Astfel, datorită folosirii suprafețelor fotovoltaice mari, dar și a gestionării atente a apei și a deșeurilor, stadionul își propune să devină o arenă autonomă energetic și prietenoasă cu mediul.
Turnul Luminii, soluție pentru conceptul „One Stadium for Two”
Potrivit arhitectului, două elemente de identificare ale proiectului sunt pista de alergare situată la nivelul superior, care oferă tuturor utilizatorilor un loc de plimbare și antrenament, și Turnul Luminii, un reper luminos pentru echipele milaneze. Turnul Luminii este răspunsul proiectantului la conceptul „One Stadium for Two” și reprezintă un reper luminos, ușor de recunoscut de la depărtare și care își schimbă culoarea în funcție de echipa de pe teren.
În interiorul parcului care înconjoară International Forest Stadium, pentru a aminti glorioasa istorie a actualului Stadion Meazza, proiectul are în vedere realizarea unui memorial deschis publicului. Astfel, stadionul ar deveni un simbol al orașului – un exemplu de dezvoltare durabilă care ține cont de trecut, însă redefinește modelul de interacțiune al oamenilor cu infrastructura sportivă și aduce natura în prim-plan.