Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașov: 5 ofertanți concurează pentru a construi un nou Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase. Proiectul, scos de pe lista de finanțare prin PNRR de Ministerul Sănătății

Prin intermediul unui comunicat recent, Primăria municipiului Brașov a anunțat că patru asocieri de firme și un ofertant unic au depus oferte pentru contractul de proiectare și execuție a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase – Brașov. În total, peste 60 de firme sunt parte a acestor asocieri, ca ofertanți, terți sau subcontractanți.

Noul spital face parte din proiectul municipalității de creștere a calității serviciilor în domeniul sănătății prin construirea unui “oraș medical”, care include și proiectul Spitalului Regional.

Care sunt facilitățile noului proiect medical din Brașov și unde va fi poziționat

Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Acesta se va construi pe un teren cu o suprafață totală de peste 76.000 de metri pătrați și va fi compus din patru corpuri. 

Spitalul va avea un număr de 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.

Potrivit comunicatului menționat anterior, noul centru medical va cuprinde următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.

Proiectul include, totodată, și amenajarea a 276 de locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a circa 12.300 de metri pătrați de zone verzi.

Finanțarea noului spital, tergiversată de Ministerul Sănătății

Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 400 milioane de lei (389.131.226,67 lei), la care se adaugă TVA.

Așa cum transmite Primăria Brașov, fondurile ar fi trebuit să fie asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, proiectul Brașovului clasându-se, datorită maturității proiectului, pe locul 7 din 49 pentru proiectele din domeniul sănătății depuse pentru construirea de spitale sau secții noi, lucru anunțat și de Ministerul Sănătății, la începutul acestui an. 

În luna septembrie, însă, Ministerul Sănătății a scos de pe lista de proiecte finanțate prin PNRR spitalul de la Brașov, din cauza “riscului ridicat de nerealizare”. 

Atunci, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că spitalul pneumo va fi finanțat printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, contract pe care Ministerul Sănătății urma să îl semneze până la sfârșitul acestui an.

Sursă foto: Facebook / Allen Coliban

Ce declară primarul Allen Coliban? 

Brașovul are nevoie de un Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase și de aceea am tratat tot timpul cu maximă seriozitate acest proiect. Din păcate, nu pot să spun același lucru despre Ministerul Sănătății. Noi ne-am îndeplinit partea noastră de obligații și, astăzi, avem cinci oferte depuse pentru construirea acestui spital”, a transmis edilul Brașovului.

Dacă la începutul anului eram felicitați pentru proiectul  nostru și obțineam finanțare prin PNRR, după câteva luni, când licitația era demarată, Ministerul a luat decizia, fără prea multe explicații, să retragă proiectul nostru de la finanțare, pentru a îl include într-o finanțare BEI, împrumut pe care ministrul Rafila s-a angajat că îl va semna până la sfârșitul anului. 

Sperăm ca de data asta să își onoreze promisiunea, pentru că vorbim de înlocuirea unor facilități care funcționează în condiții improprii, iar brașovenii au dreptul să beneficieze de tratamente medicale în aceleași condiții ca orice european”, a mai susținut Allen Coliban.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, ce nu mai corespunde cerințelor actuale de calitate. Clădirea ridică probleme în adoptarea de noi tehnologii necesare din punctul de vedere al actului medical și al îngrijirii pacienților.

Totodată, pavilioanele în care funcționează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923 și prezintă un grad avansat de uzură, nefiind în acord cu cerințele actuale de confort.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă