Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Premieră: Sectorul 3 a început să consolideze seismic blocuri comuniste. 9 imobile – deja în șantier, ce planuri mai are Primăria

Colaj GreenCommunity. Capturi video via Facebook / Robert Negoita

Sectorul 3 a început un proces de consolidare a blocurilor construite în perioada comunistă, dar care se încadrează, în prezent, în clasa a II-a de risc seismic. Se lucrează deocamdată la 9 imobile, dar Primăria a semnat în total contracte de finanțare pentru 11 imobile care necesită astfel de lucrări de intervenție pentru reducerea riscului seismic.

Alte 15 blocuri așteaptă finanțare

De altfel, Primăria Sectorului 3 a transmis către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) documentația necesară semnării contractelor de finanțare pentru alte 15 imobile. În prezent, demersurile se află în etapa de evaluare și transmitere a solicitărilor de clarificări, potrivit unui comunicat de presă remis de către Primărie.

”Multe blocuri, clădiri construite acum 60 – 70 de ani, au nevoie de consolidare. Noi am început acum acest demers pentru că până acum 2 ani primăriile de sector nu puteau să se ocupe de consolidări. Acum, ne putem ocupa, ceea ce și facem.

Spre exemplu, suntem la un bloc unde se lucrează la consolidare, se lucrează bine și sper să fie gata cât mai curând. Important: facem tot ceea ce depinde de noi, cu acceptul proiectanților, să găsim soluții astfel încât să nu intrăm în casele oamenilor – spre exemplu la acest bloc consolidarea se face exclusiv pe exterior și în zonele comune, casa scării.”, a explicat edilul Robert Negoiță, într-un material video postat pe pagina sa de Facebook.

Lucrări fără relocări – deocamdată

Potrivit anunțului de făcut de Primăria Sectorului 3, sunt în șantier de consolidare 9 blocuri de locuințe, lucrările la aceste imobile fiind realizate fără relocarea locatarilor. Pentru alte două imobile, soluția tehnică prevede intervenții în interiorul apartamentelor. În această situație, procedura prevede ca proprietarii să fie relocați, astfel încât lucrările vor fi demarate după identificarea locuințelor de necesitate pentru persoanele afectate de acest demers.

Cât costă consolidarea și cine plătește?

Suma necesară pentru consolidarea celor 11 blocuri este de 471.581.390,09 lei, fondurile fiind alocate astfel: de la bugetul de stat 377.672.400,91 lei, contribuția de la bugetul local al Sectorului 3 fiind de 93.908.989,18 lei.

Ce înseamnă „risc seismic II” și cum se schimbă situația după consolidare?

Lucrările de intervenții integrate vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a clădirilor. Conform Rapoartelor sintetice privind evaluarea seismică, după efectuarea acestor lucrări, clădirile încadrate inițial în clasă de risc seismic II trec în clasă de risc seismic III.

Clădirile încadrate în clasa de risc seismic II (Rs II) sunt construcții care, în cazul unui cutremur puternic, pot suferi degradări structurale majore, însă pierderile de stabilitate sunt considerate puțin probabile. După lucrările de consolidare, acestea sunt reclasificate în clasa de risc seismic III (Rs III), unde se pot produce degradări structurale minore, care nu afectează în mod semnificativ siguranța structurală, dar pot apărea avarii importante la elementele nestructurale (precum tencuiala, tâmplăria, finisajele interioare).

Ce se întâmplă cu apartamentele după consolidarea blocurilor?

În baza Convenției încheiate între Sectorul 3 și asociațiile de proprietari, persoanele fizice și juridice proprietare au următoarele obligații:

  • ,,(6) Înstrăinarea, în decurs de cinci ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor, a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile incluse în program şi la care proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii au fost finanţate prin transferuri de la bugetul de stat prin program este condiţionată de rambursarea integrală a sumelor alocate de la bugetul de stat, precum şi a celor de la bugetele locale, calculate ca fiind cotă-parte din valoarea totală a investiţiei.
  • (7) Înstrăinarea, în decurs de 10 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor, a spaţiilor cu altă destinaţie din clădirile incluse în program şi la care proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii au fost finanţate prin transferuri de la bugetul de stat prin program este condiţionată de rambursarea integrală a sumelor alocate de la bugetul de stat, precum şi a celor de la bugetele locale, calculate ca fiind cotă-parte din valoarea totală a investiţiei”.

Citește și: EXCLUSIV. Stadiul consolidărilor de clădiri cu risc seismic ridicat din București. La ce imobile se lucrează și ce șantiere vor fi deschise în perioada următoare

Total
0
Shares
Pe aceeași temă