Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Banca Mondială a aprobat pentru România un împrumut de 591,9 milioane de euro pentru a sprijini o creștere economică “incluzivă și verde”

Consiliul de Administrație al Grupului Băncii Mondiale (WBG) a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, cel de-al doilea Împrumut pentru Politici de Dezvoltare (Development Policy Loan, DPL) pentru a sprijini o “creștere incluzivă și verde în România”, se arată într-un comunicat remis de Banca Mondială. 

În valoare de 591,9 milioane de euro, acest împrumut este cel de-al doilea din seria de două operațiuni de finanțare care susține Guvernul în realizarea unor reforme structurale cheie pentru:

  • creșterea nivelului de incluziune;
  • consolidarea managementului fiscal; 
  • promovarea decarbonizării;
  • îmbunătățirea rezilienței la schimbările climatice. 

Eliminarea treptată a cărbunelui și încurajarea eficienței energetice, pe agenda finanțării

Conform Băncii Mondiale, această finanțare vine în sprijinul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, facilitând absorbția sporită a fondurilor europene. Prima operațiune de finanțare pentru politicii de dezvoltare din această serie a fost aprobată în iunie 2022 și a avut o valoare de 622,2 milioane de euro. 

Finanțarea propune un set de reforme importante privind decarbonizarea economiei, facilitând tranziția verde în România. Concret, vizează politicile publice referitoare la eliminarea treptată a cărbunelui și încurajarea eficienței energetice, a producției de hidrogen verde, a capacităților de stocare a energiei, precum și a creșterii gradului de acoperire forestieră. Finanțarea oferă, de asemenea, sprijin pentru mobilizarea capitalului privat la scară largă. 

“Aceste acțiuni nu doar că vor sprijini tranziția energetică a României, dar vor contribui și la realizarea obiectivelor Uniunii Europene de a deveni prima regiune net-zero până în 2050”, se arată în comunicatul BM. 

Banca Mondială oferă asistență și pentru consolidarea programelor de protecție socială 

Asistența Băncii Mondiale vizează, totodată, promovarea incluziunii prin intermediul consolidării programelor de protecție socială, cum ar fi integrarea persoanelor cu dizabilități în cadrul comunității și facilitarea integrării pe termen mai lung a persoanelor dislocate forțat din Ucraina. 

De exemplu, familiile cu venituri mici și persoanele singure din România care trăiesc în condiții de sărăcie monetară relativă vor beneficia de sprijin sporit prin programul Venitul Minim de Incluziune (VMI)

Prin intermediul acestei finanțări, Banca Mondială ajută Guvernul să-și intensifice eforturile de sprijinire a incluziunii sociale, de îmbunătățire a managementului fiscal și de accelerare a tranziției energetice,” a declarat Anna Akhalkatsi, Manager de Țară al Băncii Mondiale în România, potrivit sursei citate. 

O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că România trebuie să adreseze provocările în materie de sărăcie și incluziune, iar capacitatea statului de a realiza acest obiectiv necesită instituții puternice. Acesta este motivul pentru care asistența tehnică a Băncii Mondiale vine în completarea sprijinului financiar”, a mai susținut Akhalkatsi

via The World Bank

Credit foto: Karsten Würth, Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă