Credit foto: Shutterstock
Schengen: Consiliul JAI decide să ridice controalele la frontierele terestre cu România și Bulgaria. Atât România, cât și Bulgaria, vor intra în spațiul Schengen și vor elimina controalele terestre la granițe începând cu 1 ianuarie 2025.
Este o veste foarte bună pentru România, atât pentru cetățeni, oameni care merg în vacanță sau își vizitează rude, care nu vor mai fi nevoiți să aștepte la cozile interminabile de la granițe, cât și pentru companii, transportatori, șoferi de camioane.
Pe lângă aspectele sociale și economice, intrarea pe deplin a României în Schengen este o veste foarte bună și pentru mediul înconjurător.
Concluziile unei cercetări KPMG din 2023 au arătat printr-o estimare că peste 46 de mii de tone de CO2 pe an sunt emise ca urmare a amânării admiterii României și Bulgariei la Schengen. Cum se traduce asta? Ei bine, ar fi nevoie de peste 311 mii de copaci maturi pentru a absorbi emisiile de carbon asociate mașinilor, camioanelor și autocarelor care așteaptă la graniță. Mai mult, având în vedere ca Parlamentul European a dat unda verde pentru admiterea României și Bulgariei la Schengen încă din 2011 (pe baza îndeplinirii condițiilor tehnice), anii de întârzieri au însemnat peste 500 de mii de tone de emisii de CO2.
Cei de la KPMG precizează faptul că această cercetare s-a bazat mult pe estimări. Cu toate acestea, nu există nicio urmă de îndoială că întârzierea admiterii României și Bulgariei la Schengen a avut efecte negative asupra mediului.
Ce a declarat președintele României, Klaus Iohannis:
”O veste bună pentru România – suntem în Schengen cu drepturi depline! Începând cu 1 ianuarie 2025, eliminarea controalelor la frontiere va însemna circulație mai rapidă și mai simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, costuri logistice mai scăzute pentru companii și creșterea competitivității. Apartenența la Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Deși țara noastră este de mult timp pregătită tehnic la nivelul exigențelor Schengen, ne-am confruntat cu o serie de obstacole pentru a căror înlăturare m-am implicat personal, astfel încât să obținem un rezultat pozitiv.
Felicit toate instituțiile noastre parte din acest amplu efort și le mulțumesc, totodată, instituțiilor europene și tuturor statelor membre care ne-au susținut. România este și va rămâne o țară proeuropeană. De câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre. România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs.”, se arată în postarea lui Klaus Iohannis de pe Facebook.