Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Prima centrală nucleară cu reactoare modulare mici din România: NuScale Power şi RoPower Nuclear, contract pentru etapa 1 a lucrărilor

NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru etapa 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală electrică NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) din România.

Conform unui comunicat de presă transmis de Nuclearelectrica, contractul a fost semnat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principale şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti (Dâmbovița).

Proiectul, ce se va întinde pe o perioadă de opt luni, include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

România, prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici, sigure și fără emisii de carbon

Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie și Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a susținut John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. 

“Suntem încântați să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica și RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii pași practici în vederea dezvoltării unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România”, a mai adăugat acesta. 

Primele centrale SMR din Europa contribuie la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică și de decarbonizare

Prezentată pentru prima dată de președintele american Joe Biden ca parte a Parteneriatului său pentru Infrastructură și Investiții Globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referință între NuScale și Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică și de decarbonizare.

Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: “Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale și să începem analiza aprofundată și planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doicești”. 

Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtășesc aceleași valori și angajamentul de a construi un viitor mai verde și mai sustenabil pentru generațiile următoare”, a mai informat aceasta. 

Un modul NuScale Power (NPM) poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe)

Revoluționarul NuScale Power Module, un reactor cu apă presurizată de mici dimensiuni și sigur, poate genera 77 de megawați de energie electrică (MWe) și poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienților. Centrala NuScale VOYGR-12 cu 12 module este capabilă să genereze 924 MWe, iar NuScale oferă, de asemenea, centrale VOYGR-4 cu patru module (308 MWe) și VOYGR-6 cu șase module (462 MWe), precum și alte configurații în funcție de nevoile clienților.

Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Ințelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

Credit foto: Facebook NuScale Power Corporation

Total
0
Shares
Pe aceeași temă