Zona Moșilor Vechi, un spațiu istoric important al Capitalei, ar putea primi o nouă față, conform planurilor publicate de Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Suprafața cuprinsă între blvd. Carol, str. Hristo Botev, Calea Călărașilor și str. Sfântul Ștefan, ar urma să treacă printr-un amplu proces de reconfigurare.
Spațiu public greu accesibil, ocupat în mare parte cu mașini, fără spații verzi: este prezentul în care se sufocă zona Moșilor Vechi. Acest lucru se poate schimba, susține Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: „La inițiativa colegului meu, Andrei Panaitescu – consilier local sector 2, și cu ajutorul Băncii Mondiale, avem azi o propunere integrată pentru revitalizarea acestui colț din centrul istoric. ”
Conform anunțului postat pe pagina de Facebook a primarului, ”Planul propus favorizează circulațiile velo și pietonale, păstrând, acolo unde e necesar, circulația carosabilă la nivel de acces riverani, intervenții, aprovizionare și drop-off. Prin aceste intervenții se vor crea buzunare urbane legate prin trasee ecologice care vor îmbunătăți semnificativ aspectul, dar și utilitatea zonei Moșilor Vechi.”
Ce prevede propunerea
Proiectul prevede numeroase reconfigurări de străzi și limitarea traficului auto acolo unde este posibil. De asemenea, conform propunerii, spațiul pietonal s-ar extinde cu 185%, suprafața de spații verzi ar crește cu aproximativ 380% și ar apărea 1228 alveole noi pentru copaci, în condițiile în care astăzi zona vizată se bucură de doar 293 de arbori.
Acest tip de abordare este necesar într-un oraș precum Bucureștiul, în care spațiul public revine într-o măsură foarte mică oamenilor. O regenerare urbană de calitate împarte echitabil spațiul unei străzi, ajută la încurajarea transportului alternativ și aduce spațiile verzi în proximitatea fiecărei comunități.
Ce urmează pentru zona Moșilor Vechi? Potrivit lui Radu Mihaiu, în perioada următoare se vor demara consultări cu toți factorii implicați pentru a transforma aceste propuneri în proiecte sustenabile. Proiectul din imaginile publicate pe pagina primarului este elaborat de Filofi și Trandafir Arhitectură.