Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Băncile istorice din Grădina Cișmigiu revin la locul lor, după un an de când au fost scoase. De ce a durat atât de mult procesul de restaurare

Credit fotografii: Facebook / Stelian Bujduveanu

În Grădina Cișmigiu, băncile istorice își reiau, în sfârșit, locul. Montarea a început luni, 7 iulie, și va continua până pe data de 11 iulie, potrivit city managerului Capitalei, Lucian Judele. Este vorba despre 96 de bănci și 126 de scaune, restaurate după retragerea lor temporară din vara anului trecut, când au fost începute lucrările de reabilitare a aleilor.

Potrivit lui Lucian Judele, procesul de recondiționare s-a realizat cu atenție sporită. Piesele de mobilier au fost curățate, vopsite, reparate acolo unde era nevoie și pregătite să reintre în peisajul parcului. Reinstalarea a început dinspre intrarea Spicul, în baza unei documentații realizate de Institutul Național al Patrimoniului, în colaborare cu Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, organizație care a urmărit îndeaproape transformările din parc.

Credit fotografii: Facebook / Stelian Bujduveanu

Reabilitarea băncilor istorice din Cișmigiu nu a fost lipsită de controverse

Ultimul an nu a fost lipsit însă de controverse: Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a semnalat în mod repetat problemele legate de lucrările grăbite, lipsa unui releveu inițial și modificarea configurației aleilor ce au fost asfaltate.

Practic, după asfaltarea aleilor, autoritățile nu mai știau exact unde trebuie reamplasate piesele de mobilier istorice. ALPAB a cerut în cele din urmă sprijinul Institutului Național al Patrimoniului (INP), care a realizat un studiu istoric despre amplasarea originală a mobilierului, inclusiv cu ajutorul cetățenilor care au pus la dispoziție fotografii vechi. Documentația a fost finalizată, aprobată de arhitectul-șef și, odată cu avizele obținute, se pare că a început și montarea, o veste bună pentru bucureșteni.

„Acum zeci de ani, pe băncile din Grădina Cișmigiu s-au scris scrisori de dragoste, s-au rostit promisiuni, s-au citit poezii sau, pur și simplu, s-a privit în tăcere. Au fost martore tăcute ale vieții orașului – și ale noastre. Astăzi, mă bucur să vă anunț că băncile istorice revin în Cișmigiu.”, a transmis Lucian Judele, într-o postare publică pe pagina sa de Facebook.


Citește și: O pajiște cu flori de câmp sălbatice a fost sădită în Parcul Tineretului din București. Care sunt avantajele unei astfel de pajiști urbane? 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă